TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 131
Pesma stepenica
 
Sadržaj
 
Trinaesta pesma sadrži u sebi molitvu za Davida. Budući da se očišćenjem svima priprema otpuštanje grehova, prorokujući Duh govori sa ostalima, koji se spasavaju. pomeni, Gospode, i Davida, i uzvrati mu po njegovoj krotkosti. Kao što je David, budući krotak, opraštao Saulu uvrede koje mu je ovaj nanosio, tako i Ti oprosti Davidu njegova sagrešenja.
(1) Opomeni se, Gospode, Davida i sve krotkosti njegove. (2) Kako se zakle Gospodu, zavetova se Bogu Jakovljevom, itd. Budući da je od Duha Svetoga naučen da će Gospod doći među ljude i otpustiti im mnoštvo grehova, a nadajući se da će i on sam biti spasen, žuri da dozna kad će se to dogoditi, gde će se savršiti i kako će doći Gospod. Želeći da to sazna, on se izložio mnogim podvizima, odrekao se postelje, napustio svoj dom i pred Bogom pao na zemlju, zaklinjući se da neće ustati odatle, dok to ne sazna. Smilovavši se na njega i priklonivši se njegovoj usrdnoj molitvi, Bog obećava da, kad se jednom zakleo, neće slagati. David je stoga i dodao: Evo čusmo za Njega u Efrati, a to je Vitlejem. O čemu smo slušali, ako ne o tome da će tamo doći Gospod?
(6) Nađosmo Ga na poljima dubrave, jer se na ravnici, ili na polju, nalazi pećina u kojoj se rodio Hristos.
(7) Ući ćemo u naselja Njegova. Time označava crkve, koje će se vremenom pojaviti. Poklonićemo se na mestu Gde stajahu noge Njegove. Misli na Maslinovu goru, gde se poklanja svaki prolaznik.
(8) Ustani (vaskrsni) Gospode, u počinak Tvoj. Moli da ubrza Njegovo vaznesenje na nebesa. Ti i kovčeg svetinje Tvoje. Kovčegom svetinje naziva Njegovo sveto telo.
(9) Sveštenici će se Tvoji obući u pravdu, tj. ne u odežde kakve propisuje Zakon, nego u samu pravdu, a ta pravda je Hristos.
(10) Radi Davida sluge Tvoga ne odvrati lice od Pomazanika Tvoga. Uporedo sa dobročinstvima koja se rasprostiru na sve narode, opomeni se i Davida, Ti, Gospode, Koji si ga primorao da se, posredstvom greha, obrati Tebi. Naime, od Davida je po telu potekao Onaj, Koji je prihvatio obličje sluge.
(11) Zakle se Gospod Davidu istinom. Kad mu se zakleo? Kad je rekao: Kada se navrše dani tvoji i kada usniš kod otaca svojih, iz tvog semena ustaće Drugi, koji će izaći iz utrobe tvoje, i utvrdiću carstvo Njegovo do veka. Ja ću Mu biti Otac, a On će Mi biti Sin (2. Sam. 7; 1214).
(12) Ako sačuvaju sinovi tvoji zavet Moj. Jasno nagoveštava budući Zavet. Da su ga očuvali, Davidovi sinovi po telu ne bi otpali od priugotovljenog carstva.
 
(14) On je počivalište moje u vekove vekova. Ako je zbog bezumlja Jevreja i bio opustošen drevni hram, mesta Raspeća, Vaskrsenja i Vaznesenja udostojena su božanstvene blagodati.
(15) Lov njegov blagosiljajući blagosloviću, jer nijedan, koji je od pravednog semena, neće oskudevati u hlebu. Siromahe njegove nasitiću hlebovima, tj. one koji su siromašni po Bogu nasitiću duhovnim hlebom.
(16) Sveštenike Njegove obući ću u spasenje, pri čemu je spasenje Hristos, Koji je prethodno nazvan pravdom.
(17) Tamo ću uzdignuti rog Davidov“ U ono vreme, kad se javi spasenje, zablistaće Davidova slava. Pripremiću svetilnik Pomazaniku Mome. Ovo govori o Jovanu (Preteči), prema onome što je rekao Gospod: On beše svetiljka koja goraše i svetljaše (Jn. 5; 35).

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.