НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 131
Песма степеница
 
Садржај
 
Тринаеста песма садржи у себи молитву за Давида. Будући да се очишћењем свима припрема отпуштање грехова, пророкујући Дух говори са осталима, који се спасавају. помени, Господе, и Давида, и узврати му по његовој кроткости. Као што је Давид, будући кротак, опраштао Саулу увреде које му је овај наносио, тако и Ти опрости Давиду његова сагрешења.
(1) Опомени се, Господе, Давида и све кроткости његове. (2) Како се закле Господу, заветова се Богу Јаковљевом, итд. Будући да је од Духа Светога научен да ће Господ доћи међу људе и отпустити им мноштво грехова, а надајући се да ће и он сам бити спасен, жури да дозна кад ће се то догодити, где ће се савршити и како ће доћи Господ. Желећи да то сазна, он се изложио многим подвизима, одрекао се постеље, напустио свој дом и пред Богом пао на земљу, заклињући се да неће устати одатле, док то не сазна. Смиловавши се на њега и приклонивши се његовој усрдној молитви, Бог обећава да, кад се једном заклео, неће слагати. Давид је стога и додао: Ево чусмо за Њега у Ефрати, а то је Витлејем. О чему смо слушали, ако не о томе да ће тамо доћи Господ?
(6) Нађосмо Га на пољима дубраве, јер се на равници, или на пољу, налази пећина у којој се родио Христос.
(7) Ући ћемо у насеља Његова. Тиме означава цркве, које ће се временом појавити. Поклонићемо се на месту Где стајаху ноге Његове. Мисли на Маслинову гору, где се поклања сваки пролазник.
(8) Устани (васкрсни) Господе, у починак Твој. Моли да убрза Његово вазнесење на небеса. Ти и ковчег светиње Твоје. Ковчегом светиње назива Његово свето тело.
(9) Свештеници ћe се Твоји обући у правду, тј. не у одежде какве прописује Закон, него у саму правду, а та правда је Христос.
(10) Ради Давида слуге Твога не одврати лице од Помазаника Твога. Упоредо са доброчинствима која се распростиру на све народе, опомени се и Давида, Ти, Господе, Који си га приморао да се, посредством греха, обрати Теби. Наиме, од Давида је по телу потекао Онај, Који је прихватио обличје слуге.
(11) Закле се Господ Давиду истином. Кад му се заклео? Кад је рекао: Када се наврше дани твоји и када усниш код отаца својих, из твог семена устаће Други, који ће изаћи из утробе твоје, и утврдићу царство Његово до века. Ја ћу Му бити Отац, а Он ће Ми бити Син (2. Сам. 7; 1214).
(12) Ако сачувају синови твоји завет Мој. Јасно наговештава будући Завет. Да су га очували, Давидови синови по телу не би отпали од приуготовљеног царства.
 
(14) Он је почивалиште моје у векове векова. Ако је због безумља Јевреја и био опустошен древни храм, места Распећа, Васкрсења и Вазнесења удостојена су божанствене благодати.
(15) Лов његов благосиљајући благословићу, јер ниједан, који је од праведног семена, неће оскудевати у хлебу. Сиромахе његове наситићу хлебовима, тј. оне који су сиромашни по Богу наситићу духовним хлебом.
(16) Свештенике Његове обући ћу у спасење, при чему је спасење Христос, Који је претходно назван правдом.
(17) Тамо ћу уздигнути рог Давидов“ У оно време, кад се јави спасење, заблистаће Давидова слава. Припремићу светилник Помазанику Моме. Ово говори о Јовану (Претечи), према ономе што је рекао Господ: Он беше светиљка која гораше и светљаше (Јн. 5; 35).

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *