NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 128
Pesma stepenica
 
Sadržaj
 
Deseta pesma pripoveda o mnogim progonima naroda Hristovog i o tome da će se oni svagda pokazati kao pobednici nad zlonamernicima. To kaže stoga, što su se progoni pojavili od početka propovedi.
(1) Mnogo puta napadahu me… (4) Gospod pravedni saseče vratove grešnika, i svi zli progonitelji zlo će i postradati.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(1) Mnogo puta napadahu na me od mladosti moje. I ovaj psalam izgovara u ime jevrejskog naroda u vreme njegovih učestalih bitaka sa okolnim narodima, koji su ih usled zavisti ometali u izgradnji hrama i samog grada Jerusalima. Mladošću se ovde naziva početak njihovog povratka iz Vavilona u Jerusalim. Ako pak pod ovim rečima budeš podrazumevao duhovnu bitku sa demonima, onda pod mladošću možeš podrazumevati čovekovo mladalačko doba, budući da demoni od samog početka vojuju protiv nas.
(2) Ne nadjačaše me. Blaženi Teodorit kaže: “ Ovi stihovi se, u suštini, odnose na novi narod, koji je podneo mnoge neprijateljske napade, ali nikad nije bio pobeđen.“ Nikita Stitat:“ David ovim predskazuje buduće napade na Crkvu i njenu nepobedivost… To se nikako ne može odnositi na telesni Izrailj, jer je on robovao Egipćanima i mnogo puta bio poražen od neprijatelja, da bi ga na kraju porobili i Vavilonjani, i Makedonci, i Rimljani. Međutim, Božiji Izrailj, koji je uistinu poznao Boga, tj. novi hrišćanski narod kojeg izobražava Jakov, pravilno bi mogao da kaže: Mnogo puta napadahu na me od mladosti moje, i ne nadjačaše me. Još u njegovom prvom uzrastu, protiv njega su ustali bezbrojni neprijatelji ali ga nisu pobedili, nego su time samo pokazali njegovu nesavladivost i sopstvenu nemoć.“
(3) Na leđima mojim radiše (činiše zlo) grešnici, produžiše bezakonje cvoje. Bezbožni i zli narodi, koji su opkoljavali Jerusalim, činili su zlo na leđima mojim, odnosno, nisu nas napadali samo spreda i otvoreno, nego i „iza leđa“ i tajno.
(4) Gospod pravedni. Uistinu je Gospod pravedan, kaže, jer je nama, Jevrejima, dopustio da stradamo zato, da bismo se popravili i urazumili. Isto tako pravedan je i stoga, što je kaznio naše neprijatelje, koji su iz zavisti ustajali protiv nas.
Saseče vratove grešnika. Didim kaže: „Sasecajući vratove neposlušnih, koji nisu hteli da ih priklone pod jaram Hristov, pravedni Gospod to čini u dobroj nameri kako bi oni odbacili svoju okorelost i istrajnost u zlu i pokorili se Gospodu.“
(5) Neka se postide i povrate nazad svi koji mrze Sion. Ove reči bi trebalo razumeti u vezi sa novim Sionom, odnosno sa hrišćanskom Crkvom.
(6) Neka budu kao trava na krovu. Neka oni, koji nenavide crkvu Hristovu, ne budu jednostavno kao trava, nego kao trava koja raste na krovovima. Naime, ova trava brže vene, suši se i truli, budući da nije duboko ukorenjena u zemlju. Neka, dakle, neprijatelji Crkve Hristove budu propadljivi, nepostojani i neplodni kao ova trava! Nastavljajući ovo poređenje, David u produžetku opisuje i sva ostala svojstva ove trave:
Pre nego što se istrgne, osuši se. Trava na zgradama, kaže, ne može da opstane do donošenja svojih plodova; ona se suši pre toga, jer nema ni dubinu ni vlagu. Naprotiv, ostale zemne trave venu tek kad donesu plod… budući da imaju dubok koren pušten u zemlju i, prema tome, iz nje piju potrebnu vlagu ili vodu.
(7) Kojom ne ispuni ruku svoju žetelac. Korov, kaže, niko ne žali i njime niko ne puni svoje ruke, kao što obično biva onda, kada sabiraju ostale zemne trave.
(8) I ne rekoše prolaznici: Blagoslov Gospodnji na vas, blagoslovismo vas u Ime Gospodnje! Što se tiče trave na domovima, prolaznici nikada ne izgovaraju blagoslov i pozdrav, kao što obično čine prolazeći pored plodnih njiva, kada pozdravljaju i blagosiljaju žeteoce. Šta im obično kažu? „Neka na vama, žeteoci, budu blagoslov i milost Gospodnja! Mi smo vas blagoslovili i pozdravili Imenom Gospodnjim, prizivajući Ga da bi se kroz Njega umnožila vaša žetva.“

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *