TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 128
Pesma stepenica
 
Sadržaj
 
Deseta pesma pripoveda o mnogim progonima naroda Hristovog i o tome da će se oni svagda pokazati kao pobednici nad zlonamernicima. To kaže stoga, što su se progoni pojavili od početka propovedi.
(1) Mnogo puta napadahu me… (4) Gospod pravedni saseče vratove grešnika, i svi zli progonitelji zlo će i postradati.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(1) Mnogo puta napadahu na me od mladosti moje. I ovaj psalam izgovara u ime jevrejskog naroda u vreme njegovih učestalih bitaka sa okolnim narodima, koji su ih usled zavisti ometali u izgradnji hrama i samog grada Jerusalima. Mladošću se ovde naziva početak njihovog povratka iz Vavilona u Jerusalim. Ako pak pod ovim rečima budeš podrazumevao duhovnu bitku sa demonima, onda pod mladošću možeš podrazumevati čovekovo mladalačko doba, budući da demoni od samog početka vojuju protiv nas.
(2) Ne nadjačaše me. Blaženi Teodorit kaže: “ Ovi stihovi se, u suštini, odnose na novi narod, koji je podneo mnoge neprijateljske napade, ali nikad nije bio pobeđen.“ Nikita Stitat:“ David ovim predskazuje buduće napade na Crkvu i njenu nepobedivost… To se nikako ne može odnositi na telesni Izrailj, jer je on robovao Egipćanima i mnogo puta bio poražen od neprijatelja, da bi ga na kraju porobili i Vavilonjani, i Makedonci, i Rimljani. Međutim, Božiji Izrailj, koji je uistinu poznao Boga, tj. novi hrišćanski narod kojeg izobražava Jakov, pravilno bi mogao da kaže: Mnogo puta napadahu na me od mladosti moje, i ne nadjačaše me. Još u njegovom prvom uzrastu, protiv njega su ustali bezbrojni neprijatelji ali ga nisu pobedili, nego su time samo pokazali njegovu nesavladivost i sopstvenu nemoć.“
(3) Na leđima mojim radiše (činiše zlo) grešnici, produžiše bezakonje cvoje. Bezbožni i zli narodi, koji su opkoljavali Jerusalim, činili su zlo na leđima mojim, odnosno, nisu nas napadali samo spreda i otvoreno, nego i „iza leđa“ i tajno.
(4) Gospod pravedni. Uistinu je Gospod pravedan, kaže, jer je nama, Jevrejima, dopustio da stradamo zato, da bismo se popravili i urazumili. Isto tako pravedan je i stoga, što je kaznio naše neprijatelje, koji su iz zavisti ustajali protiv nas.
Saseče vratove grešnika. Didim kaže: „Sasecajući vratove neposlušnih, koji nisu hteli da ih priklone pod jaram Hristov, pravedni Gospod to čini u dobroj nameri kako bi oni odbacili svoju okorelost i istrajnost u zlu i pokorili se Gospodu.“
(5) Neka se postide i povrate nazad svi koji mrze Sion. Ove reči bi trebalo razumeti u vezi sa novim Sionom, odnosno sa hrišćanskom Crkvom.
(6) Neka budu kao trava na krovu. Neka oni, koji nenavide crkvu Hristovu, ne budu jednostavno kao trava, nego kao trava koja raste na krovovima. Naime, ova trava brže vene, suši se i truli, budući da nije duboko ukorenjena u zemlju. Neka, dakle, neprijatelji Crkve Hristove budu propadljivi, nepostojani i neplodni kao ova trava! Nastavljajući ovo poređenje, David u produžetku opisuje i sva ostala svojstva ove trave:
Pre nego što se istrgne, osuši se. Trava na zgradama, kaže, ne može da opstane do donošenja svojih plodova; ona se suši pre toga, jer nema ni dubinu ni vlagu. Naprotiv, ostale zemne trave venu tek kad donesu plod… budući da imaju dubok koren pušten u zemlju i, prema tome, iz nje piju potrebnu vlagu ili vodu.
(7) Kojom ne ispuni ruku svoju žetelac. Korov, kaže, niko ne žali i njime niko ne puni svoje ruke, kao što obično biva onda, kada sabiraju ostale zemne trave.
(8) I ne rekoše prolaznici: Blagoslov Gospodnji na vas, blagoslovismo vas u Ime Gospodnje! Što se tiče trave na domovima, prolaznici nikada ne izgovaraju blagoslov i pozdrav, kao što obično čine prolazeći pored plodnih njiva, kada pozdravljaju i blagosiljaju žeteoce. Šta im obično kažu? „Neka na vama, žeteoci, budu blagoslov i milost Gospodnja! Mi smo vas blagoslovili i pozdravili Imenom Gospodnjim, prizivajući Ga da bi se kroz Njega umnožila vaša žetva.“

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.