NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 116
Aliluja. Psalam
 
(1)Hvalite Gospoda svi narodi… (2) jer se utvrdi milost Njegova na nama. Neznabošci, kaže, nikada ne bi doživeli takvu promenu da milost Božija nije nadvladala (prevazišla) naše grehove. I istina Gospodnja ostaje do veka, jer je Gospod podario spasenje, kao što je i obećao kroz svete proroke. Time i blaženi Pavle započinje Poslanicu Rimljanima: Pavle, sluga Isusa Hrista, pozvani apostol izabran za evanđelje Božije, koje Bog unapred obeća preko proroka Svojih u Svetim Pismima (Rim. 1; 12). On govori i ovo: Kažem da je Isus Hristos bio sluga obrezanja istine radi Božije, da utvrdi obećanja ocima, a neznabošci da proslave Boga zbog milosti (Rim. 15; 89). Budući da je Bog svake tvari ispunio obećanje, podario spasenje koje je obećao i svima otvorio izvore milosti, to i vi, koji ste pristupili iz Jevreja, i vi, koji ste poverovali iz neznabožaca, sastavivši skladno psalmopojanje, uznesite Bogu ono što dolikuje.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
I ovaj psalam pripada tzv. blagodarnim (zahvalnim). On poziva sve narode na slavoslovljenje i blagodarenje Hristu za sva Njegova dobročinstva i milost, koji su Njegovim ovaploćenjem podareni svim narodima.
(1) Hvalite Gospoda sve nacije, pohvalite Njega svi narodi. Svi vi, narodi, koji ste poverovali u Hrista, uznesite Mu pesme i slavoslovlja, jer vam je On pokazao put, tako da ste izašli iz tame idolopoklonstva i preseljeni ste na mesto svetlosti, istine i bogopoznanja. Narodima možda naziva i one Jevreje koji su poverovali u Hrista, a možda i sve ljude, jer su svi dužni da blagodare Hristu.
(2) Jer se utvrdi milost Njegova na nama, i istina Gospodnja ostaje do veka. Prema Njegovom velikom čovekoljublju, Njegova milost izlila se na sve ljude, iako su se neki od nje odvratili i nisu hteli da je prihvate. Onima, koji su prihvatili milost Božiju, David pridružuje i samoga sebe, kao što čini i u drugim psalmima, gde sebe pridružuje hrišćanima i onima koji su poverovali u Hrista. Istina Gospodnja, koja ostaje do veka, jeste istina evanđelska, ona, koju je Hristos predao apostolima. Zakon je bio samo senka ove istine i zato je sa otkrivanjem evanđelske istine ta senka iščezla (tumačenje sv. Jovana Zlatoustog).

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *