TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 116
Aliluja. Psalam
 
(1)Hvalite Gospoda svi narodi… (2) jer se utvrdi milost Njegova na nama. Neznabošci, kaže, nikada ne bi doživeli takvu promenu da milost Božija nije nadvladala (prevazišla) naše grehove. I istina Gospodnja ostaje do veka, jer je Gospod podario spasenje, kao što je i obećao kroz svete proroke. Time i blaženi Pavle započinje Poslanicu Rimljanima: Pavle, sluga Isusa Hrista, pozvani apostol izabran za evanđelje Božije, koje Bog unapred obeća preko proroka Svojih u Svetim Pismima (Rim. 1; 12). On govori i ovo: Kažem da je Isus Hristos bio sluga obrezanja istine radi Božije, da utvrdi obećanja ocima, a neznabošci da proslave Boga zbog milosti (Rim. 15; 89). Budući da je Bog svake tvari ispunio obećanje, podario spasenje koje je obećao i svima otvorio izvore milosti, to i vi, koji ste pristupili iz Jevreja, i vi, koji ste poverovali iz neznabožaca, sastavivši skladno psalmopojanje, uznesite Bogu ono što dolikuje.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
I ovaj psalam pripada tzv. blagodarnim (zahvalnim). On poziva sve narode na slavoslovljenje i blagodarenje Hristu za sva Njegova dobročinstva i milost, koji su Njegovim ovaploćenjem podareni svim narodima.
(1) Hvalite Gospoda sve nacije, pohvalite Njega svi narodi. Svi vi, narodi, koji ste poverovali u Hrista, uznesite Mu pesme i slavoslovlja, jer vam je On pokazao put, tako da ste izašli iz tame idolopoklonstva i preseljeni ste na mesto svetlosti, istine i bogopoznanja. Narodima možda naziva i one Jevreje koji su poverovali u Hrista, a možda i sve ljude, jer su svi dužni da blagodare Hristu.
(2) Jer se utvrdi milost Njegova na nama, i istina Gospodnja ostaje do veka. Prema Njegovom velikom čovekoljublju, Njegova milost izlila se na sve ljude, iako su se neki od nje odvratili i nisu hteli da je prihvate. Onima, koji su prihvatili milost Božiju, David pridružuje i samoga sebe, kao što čini i u drugim psalmima, gde sebe pridružuje hrišćanima i onima koji su poverovali u Hrista. Istina Gospodnja, koja ostaje do veka, jeste istina evanđelska, ona, koju je Hristos predao apostolima. Zakon je bio samo senka ove istine i zato je sa otkrivanjem evanđelske istine ta senka iščezla (tumačenje sv. Jovana Zlatoustog).

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *