НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 116
Алилуја. Псалам
 
(1)Хвалите Господа сви народи… (2) јер се утврди милост Његова на нама. Незнабошци, каже, никада не би доживели такву промену да милост Божија није надвладала (превазишла) наше грехове. И истина Господња остаје до века, јер је Господ подарио спасење, као што је и обећао кроз свете пророке. Тиме и блажени Павле започиње Посланицу Римљанима: Павле, слуга Исуса Христа, позвани апостол изабран за еванђеље Божије, које Бог унапред обећа преко пророка Својих у Светим Писмима (Рим. 1; 12). Он говори и ово: Кажем да је Исус Христос био слуга обрезања истине ради Божије, да утврди обећања оцима, а незнабошци да прославе Бога због милости (Рим. 15; 89). Будући да је Бог сваке твари испунио обећање, подарио спасење које је обећао и свима отворио изворе милости, то и ви, који сте приступили из Јевреја, и ви, који сте поверовали из незнабожаца, саставивши складно псалмопојање, узнесите Богу оно што доликује.
 
Из тумачења Јефимија Зигабена:
 
И овај псалам припада тзв. благодарним (захвалним). Он позива све народе на славословљење и благодарење Христу за сва Његова доброчинства и милост, који су Његовим оваплоћењем подарени свим народима.
(1) Хвалите Господа све нације, похвалите Њега сви народи. Сви ви, народи, који сте поверовали у Христа, узнесите Му песме и славословља, јер вам је Он показао пут, тако да сте изашли из таме идолопоклонства и пресељени сте на место светлости, истине и богопознања. Народима можда назива и оне Јевреје који су поверовали у Христа, а можда и све људе, јер су сви дужни да благодаре Христу.
(2) Јер се утврди милост Његова на нама, и истина Господња остаје до века. Према Његовом великом човекољубљу, Његова милост излила се на све људе, иако су се неки од ње одвратили и нису хтели да је прихвате. Онима, који су прихватили милост Божију, Давид придружује и самога себе, као што чини и у другим псалмима, где себе придружује хришћанима и онима који су поверовали у Христа. Истина Господња, која остаје до века, јесте истина еванђелска, она, коју је Христос предао апостолима. Закон је био само сенка ове истине и зато је са откривањем еванђелске истине та сенка ишчезла (тумачење св. Јована Златоустог).

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *