TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 114
Aliluja. Psalam
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu izobražava se podvig onih što žive evanđelskim životom, njihova pobeda po Bogu i budući venac koji će dobiti za svoj trud.
(1) Zavoleh što će Gospod uslišiti glas moljenja moga. Koga je zavoleo? Svim srcem, svom snagom i svom mišlju zavoleo je Gospoda Boga, a kao nagradu je dobio to, što je uslišan.
(2) Iu dane moje prizivaću Ga. U koje dane, ako ne u dane podviga, kada je njegova duša stradala?
(3) Obuzeše me bolovi smrtni. Opisuje prekomernost nevolja koje su ga sustigle zbog blagočešća (pobožnosti), što i naziva bolovima smrtnim, opasnostima adskim, žalošću i bolom. Kaže da ih je nadvladao prizivanjem Gospoda, zbog čega je i na početku rekao: Zavoleh što će Gospod uslišiti glas moljenja moga.
(4) O, Gospode, izbavi dušu moju ! Pošto je prethodno uopšteno rekao: U dane moje prizvah, sada pokazuje i u čemu se sastojalo to prizivanje. U čemu zapravo? Zar se nije sastojalo u rečima: Gospode, izbavi dušu moju! Govorio je to jer je znao da će ga milostivi Gospod uslišiti. I Bog naš miluje. Milostje (sa)osećanje pobuđeno sastradanjem sa onima koji su uniženi u svom dostojanstvu. Lišivši se obitavanja u raju, mi smo od slavnih postali beslavni. Videći šta smo bili i šta smo postali, Bog biva milosrdan prema nama. Glas milosti je prizvao i Adama: Gde si, pokazujući mu time odakle je i gde pao (v. 1. Mojs. 3; 9).
(6) Gospod čuva odojčad (mladence). Mladencima naziva one koji su Duhom Svetim preporođeni u Hristu. One, koji su po zapovesti Hristovoj istinski mladenci jer su se preobratili i postali kao deca (Mt. 18; 3), čuva sam Gospod; On ne dopušta neprijateljima da im se približe, jer za njih još nije nastupilo vreme podviga. Gospod, međutim, i u jednostavnom smislu čuva mladence u majčinoj utrobi, na tesnom i vlažnom mestu koje im ne dopušta niti da se kreću, niti da dišu. Gospod ne dopušta da se uguše, nego im daje kretanje i hranu; takođe ne dopušta ni da umru od hladnoće, kada iz topline majčinskih bedara izađu na vazduh na kakav nisu navikli. Može se tumačiti i ovako: budući da sam se smirio kao mladenac i da sam kao dete prihvatio Carstvo nebesko, spasao me je Gospod koji čuva mladence. Ili možda ovako: one, koji su mladenci po zapovesti Isusovoj, tj. koji su se preobratili i postali kao deca, čuva Sam Gospod i ne dopušta da upoznaju iskušenja, jer za njih još nije nastupilo vreme podviga. Ja sam svojim uzrastom prevazišao decu; Gospod me je, međutim, smirio velikim podvizima i sačuvao me nepobedivim.
(8) Jer izbavi dušu moju od smrti. Misli na grehovnu smrt. Plašeći se da će u nju biti bačen, ne prestaje da proliva suze, moleći se da izbegne tu smrt. Zbog toga su se i njegove noge, tj. duševni koraci, utvrdili u stajanju pred Bogom, budući iznad svakog pokliznuća (spoticanja, posrnuća). (9) Zemljom živih naziva nebeski Jerusalim, u kojem će oni, koji su se podvizavali po Bogu, kao odvažni pobednici čuti: Dobro, slugo dobri i verni (Mt. 25; 21).

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.