NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 114
Aliluja. Psalam
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu izobražava se podvig onih što žive evanđelskim životom, njihova pobeda po Bogu i budući venac koji će dobiti za svoj trud.
(1) Zavoleh što će Gospod uslišiti glas moljenja moga. Koga je zavoleo? Svim srcem, svom snagom i svom mišlju zavoleo je Gospoda Boga, a kao nagradu je dobio to, što je uslišan.
(2) Iu dane moje prizivaću Ga. U koje dane, ako ne u dane podviga, kada je njegova duša stradala?
(3) Obuzeše me bolovi smrtni. Opisuje prekomernost nevolja koje su ga sustigle zbog blagočešća (pobožnosti), što i naziva bolovima smrtnim, opasnostima adskim, žalošću i bolom. Kaže da ih je nadvladao prizivanjem Gospoda, zbog čega je i na početku rekao: Zavoleh što će Gospod uslišiti glas moljenja moga.
(4) O, Gospode, izbavi dušu moju ! Pošto je prethodno uopšteno rekao: U dane moje prizvah, sada pokazuje i u čemu se sastojalo to prizivanje. U čemu zapravo? Zar se nije sastojalo u rečima: Gospode, izbavi dušu moju! Govorio je to jer je znao da će ga milostivi Gospod uslišiti. I Bog naš miluje. Milostje (sa)osećanje pobuđeno sastradanjem sa onima koji su uniženi u svom dostojanstvu. Lišivši se obitavanja u raju, mi smo od slavnih postali beslavni. Videći šta smo bili i šta smo postali, Bog biva milosrdan prema nama. Glas milosti je prizvao i Adama: Gde si, pokazujući mu time odakle je i gde pao (v. 1. Mojs. 3; 9).
(6) Gospod čuva odojčad (mladence). Mladencima naziva one koji su Duhom Svetim preporođeni u Hristu. One, koji su po zapovesti Hristovoj istinski mladenci jer su se preobratili i postali kao deca (Mt. 18; 3), čuva sam Gospod; On ne dopušta neprijateljima da im se približe, jer za njih još nije nastupilo vreme podviga. Gospod, međutim, i u jednostavnom smislu čuva mladence u majčinoj utrobi, na tesnom i vlažnom mestu koje im ne dopušta niti da se kreću, niti da dišu. Gospod ne dopušta da se uguše, nego im daje kretanje i hranu; takođe ne dopušta ni da umru od hladnoće, kada iz topline majčinskih bedara izađu na vazduh na kakav nisu navikli. Može se tumačiti i ovako: budući da sam se smirio kao mladenac i da sam kao dete prihvatio Carstvo nebesko, spasao me je Gospod koji čuva mladence. Ili možda ovako: one, koji su mladenci po zapovesti Isusovoj, tj. koji su se preobratili i postali kao deca, čuva Sam Gospod i ne dopušta da upoznaju iskušenja, jer za njih još nije nastupilo vreme podviga. Ja sam svojim uzrastom prevazišao decu; Gospod me je, međutim, smirio velikim podvizima i sačuvao me nepobedivim.
(8) Jer izbavi dušu moju od smrti. Misli na grehovnu smrt. Plašeći se da će u nju biti bačen, ne prestaje da proliva suze, moleći se da izbegne tu smrt. Zbog toga su se i njegove noge, tj. duševni koraci, utvrdili u stajanju pred Bogom, budući iznad svakog pokliznuća (spoticanja, posrnuća). (9) Zemljom živih naziva nebeski Jerusalim, u kojem će oni, koji su se podvizavali po Bogu, kao odvažni pobednici čuti: Dobro, slugo dobri i verni (Mt. 25; 21).

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *