NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 113
Aliluja. Psalam
 
Sadržaj
 
I u ovom psalmu izobražava se prizivanje neznabožaca. Osim toga, onima koji se spasavaju izlaže se učenje o tome da je i Stari Zavet Božiji, kao i da je pređašnje spasavanje naroda iz obrezanja izvršavao Gospod.
(1) Pri izlasku Izrailja… (2) postade Judeja svetinja njegova. Kad je Izrailj oslobođen iz egipatskog ropstva, Judeja je postala njegova svetinja. Gospod se, međutim, nije zacario samo nad Izrailjem, nego se Njegova blagodat sada daje svim narodima.
(2) Gore uzigraše kao ovnovi. Kad se Bog javio na gorama, one kao da su zaigrale, radujući se spasenju Izrailjevom.
(5) Šta ti bi, more, te pobeže, i tebi, Jordane, te se povrati nazad! Budući da oni ne poseduju dar reči i da su neoduhotvoreni, umesto njih odgovara prorok: Od lica Gospodnjeg potpece se zemlja. Sve se to dogodilo zato, što se javio Gospod. To je razlog i za potresanje zemlje i za podelu mora. I besplodni kamen, koji je bio lišen svake vlage i koji zbog svoje čvrstine nije dopuštao da bude rasečen, Gospod je napunio mnoštvom vode, naredivši mu da iz sebe izobilno pusti vodene izvore. To ni najmanje ne treba da čudi: Tvorac je zapovedio, i razdelilo se more, iz nerasečenog kamena potekla je voda, nebo je poslalo mannu, vetrovi su sabrali prepelice, i sve ostalo izvršilo se na Njegovu zapovest.
(9) Ne nama, Gospode, ne nama, nego Imenu Tvom daj slavu. Kako se čini, pod ovim podrazumeva otpadanje naroda iz obrezanja, i nudi im molitvu za ispovedanje, jer ih više ne posećuje sila Božija. Uči ih da govore: iako smo nedostojni blagodati kakve se udostojio svaki narod, molimo te da Imena Tvoga radi učiniš sa nama ono, što je od početka bilo prizvano na nas, i ne uzvrati nam po pravdi, jer si Bog istiniti a ne kao onaj, koji je sličan idolima. Zbog toga je Psalmopojaci dodao:
(12) Idoli neznabožaca srebro su i zlato, dela ruku čovečijih. Prema nekim rukopisima, na ovom mestu počinje sledeći, 114. psalam. Mi ćemo, međutim, rukovodeći se jevrejskim rukopisom, smatrati ovo za deo 113. psalma. Naime, slugama kojima je Psalmopojac rekao: Hvalite, sluge, Gospoda, tj, novom narodu, predaje se učenje o tome kakvog Gospoda treba da hvale: upravo Onoga Koji je satvorio toliko čuda za one, što su izašli iz Egipta. Istovremeno im pokazuje i kakvi su bili njihovi stari bogovi, jer idoli ne samo da nisu imali nikakve sličnosti sa čudotvorećim Bogom, nego ni sa najmanjim od živih stvorenja obdarenih čuvstvovanjem. Naime, ta veštastva su delo Božije, dok su idoli tvorevina ljudskog umeća. Psalmopojac ih poučava da kažu: Slični njima da budu. Time ne izražava zlonamernost prema ljudima, nego nam obznanjuje kakav je kraj priugotovljen idolosluženju. Naime, onaj koji je nepokolebivo privržen idolima, ni sam se ne razlikuje od njih u pogledu razuma. Takva je, naime, šteta koju im nanosi demonska sila što se krije u idolima.
(16) Slični njima da budu svi koji ih prave. Tako će propasti i bogatstvo, tako će propasti i oni koji ga sabiraju.
(17) A dom Izrailjev uzda se u Gospoda, To govore neznabošci: kao što je Bog nekada spasavao verujućeg Izrailja, tako će sada spasti neznabošce jer (19) koji se boje Gospoda su pređašnji neznabošci. Nakon udaljavanja doma Izrailjevog, odnosno celog naroda, i doma Aaronovog i doma Levijevog, ko bi se drugi bojao Gospoda, ako pe narod iz neznabožaca?
(22) Da pridoda Gospod na vas, na vas i na sinove vaše. Upravo je On taj, čiji Zakon čuvamo. A da neko ne bi pomislio da Mojsejevo zakonodavstvo tobože potiče od nekoga drugog, Psalmopojac je, pre nego što će pomenuti zakonodavstvo, govorio o stvaranju sveta. Time poučava da je jedan Bog, Koji je i sve ostalo stvorio.
(25) Neće mrtvi hvaliti Te, Gospode. Mrtvima naziva služitelje demona, koji u sebi nemaju život, tj. poznanje o jedinom Bogu.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *