NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 113
Aliluja. Psalam
 
Sadržaj
 
I u ovom psalmu izobražava se prizivanje neznabožaca. Osim toga, onima koji se spasavaju izlaže se učenje o tome da je i Stari Zavet Božiji, kao i da je pređašnje spasavanje naroda iz obrezanja izvršavao Gospod.
(1) Pri izlasku Izrailja… (2) postade Judeja svetinja njegova. Kad je Izrailj oslobođen iz egipatskog ropstva, Judeja je postala njegova svetinja. Gospod se, međutim, nije zacario samo nad Izrailjem, nego se Njegova blagodat sada daje svim narodima.
(2) Gore uzigraše kao ovnovi. Kad se Bog javio na gorama, one kao da su zaigrale, radujući se spasenju Izrailjevom.
(5) Šta ti bi, more, te pobeže, i tebi, Jordane, te se povrati nazad! Budući da oni ne poseduju dar reči i da su neoduhotvoreni, umesto njih odgovara prorok: Od lica Gospodnjeg potpece se zemlja. Sve se to dogodilo zato, što se javio Gospod. To je razlog i za potresanje zemlje i za podelu mora. I besplodni kamen, koji je bio lišen svake vlage i koji zbog svoje čvrstine nije dopuštao da bude rasečen, Gospod je napunio mnoštvom vode, naredivši mu da iz sebe izobilno pusti vodene izvore. To ni najmanje ne treba da čudi: Tvorac je zapovedio, i razdelilo se more, iz nerasečenog kamena potekla je voda, nebo je poslalo mannu, vetrovi su sabrali prepelice, i sve ostalo izvršilo se na Njegovu zapovest.
(9) Ne nama, Gospode, ne nama, nego Imenu Tvom daj slavu. Kako se čini, pod ovim podrazumeva otpadanje naroda iz obrezanja, i nudi im molitvu za ispovedanje, jer ih više ne posećuje sila Božija. Uči ih da govore: iako smo nedostojni blagodati kakve se udostojio svaki narod, molimo te da Imena Tvoga radi učiniš sa nama ono, što je od početka bilo prizvano na nas, i ne uzvrati nam po pravdi, jer si Bog istiniti a ne kao onaj, koji je sličan idolima. Zbog toga je Psalmopojaci dodao:
(12) Idoli neznabožaca srebro su i zlato, dela ruku čovečijih. Prema nekim rukopisima, na ovom mestu počinje sledeći, 114. psalam. Mi ćemo, međutim, rukovodeći se jevrejskim rukopisom, smatrati ovo za deo 113. psalma. Naime, slugama kojima je Psalmopojac rekao: Hvalite, sluge, Gospoda, tj, novom narodu, predaje se učenje o tome kakvog Gospoda treba da hvale: upravo Onoga Koji je satvorio toliko čuda za one, što su izašli iz Egipta. Istovremeno im pokazuje i kakvi su bili njihovi stari bogovi, jer idoli ne samo da nisu imali nikakve sličnosti sa čudotvorećim Bogom, nego ni sa najmanjim od živih stvorenja obdarenih čuvstvovanjem. Naime, ta veštastva su delo Božije, dok su idoli tvorevina ljudskog umeća. Psalmopojac ih poučava da kažu: Slični njima da budu. Time ne izražava zlonamernost prema ljudima, nego nam obznanjuje kakav je kraj priugotovljen idolosluženju. Naime, onaj koji je nepokolebivo privržen idolima, ni sam se ne razlikuje od njih u pogledu razuma. Takva je, naime, šteta koju im nanosi demonska sila što se krije u idolima.
(16) Slični njima da budu svi koji ih prave. Tako će propasti i bogatstvo, tako će propasti i oni koji ga sabiraju.
(17) A dom Izrailjev uzda se u Gospoda, To govore neznabošci: kao što je Bog nekada spasavao verujućeg Izrailja, tako će sada spasti neznabošce jer (19) koji se boje Gospoda su pređašnji neznabošci. Nakon udaljavanja doma Izrailjevog, odnosno celog naroda, i doma Aaronovog i doma Levijevog, ko bi se drugi bojao Gospoda, ako pe narod iz neznabožaca?
(22) Da pridoda Gospod na vas, na vas i na sinove vaše. Upravo je On taj, čiji Zakon čuvamo. A da neko ne bi pomislio da Mojsejevo zakonodavstvo tobože potiče od nekoga drugog, Psalmopojac je, pre nego što će pomenuti zakonodavstvo, govorio o stvaranju sveta. Time poučava da je jedan Bog, Koji je i sve ostalo stvorio.
(25) Neće mrtvi hvaliti Te, Gospode. Mrtvima naziva služitelje demona, koji u sebi nemaju život, tj. poznanje o jedinom Bogu.

Ključne reči:

9 komentar(a)

 1. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

 2. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 3. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 4. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 5. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 6. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 7. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 8. Pingback: Kakvim to neprijateljima želimo uništenje kada se molimo Bogu pomoću Psalama? – Tvrđava Istine

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *