TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 112
Aliluja
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu, novi narod se poučava da neprestano uznosi psalmopojanja svom Izbavitelju, a takođe se govori i o prizivanju svih naroda.
(1) Hvalite, sluge, Gospoda, hvalite Ime Gospodnje. Novom narodu se prenosi učenje da je, i nakon vaznesenja Gospodnjeg, sva zemlja preispunjena Njegovom posetom i da se Njegovo prisustvo svugde na njoj oseća, iako se On vazneo na nebesa i sedi s desne strane Oca.
(7) Koju podiže sa zemlje siromaha, tj, narod prizvan iz neznabožaca.
(9) Koji useljuje neplodnu u dom. Neplodno je bilo mnoštvo neznabožačkih naroda, ali je postalo duhovni dom, jer u njemu obitava Gospod. Ono je postalo i radosna mati mnogobrojne dece, jer su se njegova deca spasla verom u Hrista. To (mnoštvo naroda) predstavlja i neku suprotnost sinagogi; naime, sinagoga se nije obradovala zbog svoje dece, jer su ova bila predata propasti..,
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(1) Hvalite, sluge, Gospoda, hvalite Ime Gospodnje. Neki pod slugama podrazumevaju nezlobive i bezazlene ili učenike Hristove i učenike apostola. Hvalite, kaže, i proslavljajte Gospoda, ne samo rečima nego i delima, prema onome što je rečeno: Neka se svetli svetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašega koji je na nebesima (Mt. 5; 19).
(2) Neka je Ime Gospodnje blagosloveno od sada u do veka. Prema svetom Zlatoustu, Ime Gospodnje je blagosloveno samo po sebi, a postaje blagosloveno i u nama kada ga blagoslovimo i proslavljamo ne samo lepim rečima nego i dobrim delima.
(3) Od istoka sunca do zapada hvaljeno je Ime Gospodnje. Ime Gospodnje se proslavlja i veliča, ne samo u Palestini i u Jerusalimu, kako je bilo nekad, nego u svim krajevima vaseljene. Prema bl. Teodoritu i sv. Jovanu Zlatoustom, David ovde prorokuje o evanđelskoj propovedi koja će se raširiti po čitavoj vaseljeni.
(4) Uzvišen je nad svima narodima Gospod, na nebesima je slava Njegova. Blaženi Teodorit kaže: „I ove reči označavaju to što su svi narodi poznali, odnosno da je Bog Svevišnji i Svetvorac, i da Ga na nebesima proslavljaju angeli.“ Ove reči mogle bi se povezati i sa rođenjem Hristovim, kada su Ga angeli na nebesima proslavljali i govorili: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja (Lk. 2; 14).
(5-6) Koje kao Gospod Bog naš? Koji na visinama živi i na smirene pogleda, na nebu i na zemlji. David je ove reči izgovorio kao prekor i porugu jelinskim i paganskim bogovima: On obitava na nebesima, ali motri na nas, koji smo na zemlji. Istovremeno naglašava i svudaprisutnost Božiju, o čemu sveti Zlatoust kaže: „David najpre snishodi do grubosti jevrejskog uma i kaže da Bog živi na nebesima, odakle motri na zemlju. Nakon toga, uznosi misao Jevreja ka bogodoličnijem razumevanju i kaže: na nebu i na zemlji, kao da time želi da naglasi da je Bog istovremeno i na nebu i na zemlji, i tamo i ovamo, odnosno da je svudaprisutan.“
(78) Koji podiže sa zemlje siromaha i sa đubrišta uzdiže ubogoga, da bi Ga posadio sa kneževima. Bog ne samo da siromašnoga čini bogatim i ubogoga slavnim, nego ih i postavlja među kneževe, uzdižući i njih u kneževski čin i dostojanstvo.
(9) Koji useljuje neplodnu u dom, mater koja se raduje deci. David hvali silu Božiju koja ne samo da menja poredak stvari u ovom svetu nego i samu prirodu i njene zakone. Teodorit kaže da bi ove reči prevashodno trebalo primeniti na Crkvu (sačinjenu od nekadašnjih neznabožaca), jer je ona od neplodne, kakva je bila ranije, postala Majka koja se raduje bezbrojnoj deci. Na sličan način tumači i Didim, koji kaže da je Crkva, sastavljena od nekadašnjih neznabožaca, postala plodnija od one koja ima muža, tj. od jevrejske sinagoge.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.