NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 112
Aliluja
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu, novi narod se poučava da neprestano uznosi psalmopojanja svom Izbavitelju, a takođe se govori i o prizivanju svih naroda.
(1) Hvalite, sluge, Gospoda, hvalite Ime Gospodnje. Novom narodu se prenosi učenje da je, i nakon vaznesenja Gospodnjeg, sva zemlja preispunjena Njegovom posetom i da se Njegovo prisustvo svugde na njoj oseća, iako se On vazneo na nebesa i sedi s desne strane Oca.
(7) Koju podiže sa zemlje siromaha, tj, narod prizvan iz neznabožaca.
(9) Koji useljuje neplodnu u dom. Neplodno je bilo mnoštvo neznabožačkih naroda, ali je postalo duhovni dom, jer u njemu obitava Gospod. Ono je postalo i radosna mati mnogobrojne dece, jer su se njegova deca spasla verom u Hrista. To (mnoštvo naroda) predstavlja i neku suprotnost sinagogi; naime, sinagoga se nije obradovala zbog svoje dece, jer su ova bila predata propasti..,
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(1) Hvalite, sluge, Gospoda, hvalite Ime Gospodnje. Neki pod slugama podrazumevaju nezlobive i bezazlene ili učenike Hristove i učenike apostola. Hvalite, kaže, i proslavljajte Gospoda, ne samo rečima nego i delima, prema onome što je rečeno: Neka se svetli svetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra dela i proslave Oca vašega koji je na nebesima (Mt. 5; 19).
(2) Neka je Ime Gospodnje blagosloveno od sada u do veka. Prema svetom Zlatoustu, Ime Gospodnje je blagosloveno samo po sebi, a postaje blagosloveno i u nama kada ga blagoslovimo i proslavljamo ne samo lepim rečima nego i dobrim delima.
(3) Od istoka sunca do zapada hvaljeno je Ime Gospodnje. Ime Gospodnje se proslavlja i veliča, ne samo u Palestini i u Jerusalimu, kako je bilo nekad, nego u svim krajevima vaseljene. Prema bl. Teodoritu i sv. Jovanu Zlatoustom, David ovde prorokuje o evanđelskoj propovedi koja će se raširiti po čitavoj vaseljeni.
(4) Uzvišen je nad svima narodima Gospod, na nebesima je slava Njegova. Blaženi Teodorit kaže: „I ove reči označavaju to što su svi narodi poznali, odnosno da je Bog Svevišnji i Svetvorac, i da Ga na nebesima proslavljaju angeli.“ Ove reči mogle bi se povezati i sa rođenjem Hristovim, kada su Ga angeli na nebesima proslavljali i govorili: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja (Lk. 2; 14).
(5-6) Koje kao Gospod Bog naš? Koji na visinama živi i na smirene pogleda, na nebu i na zemlji. David je ove reči izgovorio kao prekor i porugu jelinskim i paganskim bogovima: On obitava na nebesima, ali motri na nas, koji smo na zemlji. Istovremeno naglašava i svudaprisutnost Božiju, o čemu sveti Zlatoust kaže: „David najpre snishodi do grubosti jevrejskog uma i kaže da Bog živi na nebesima, odakle motri na zemlju. Nakon toga, uznosi misao Jevreja ka bogodoličnijem razumevanju i kaže: na nebu i na zemlji, kao da time želi da naglasi da je Bog istovremeno i na nebu i na zemlji, i tamo i ovamo, odnosno da je svudaprisutan.“
(78) Koji podiže sa zemlje siromaha i sa đubrišta uzdiže ubogoga, da bi Ga posadio sa kneževima. Bog ne samo da siromašnoga čini bogatim i ubogoga slavnim, nego ih i postavlja među kneževe, uzdižući i njih u kneževski čin i dostojanstvo.
(9) Koji useljuje neplodnu u dom, mater koja se raduje deci. David hvali silu Božiju koja ne samo da menja poredak stvari u ovom svetu nego i samu prirodu i njene zakone. Teodorit kaže da bi ove reči prevashodno trebalo primeniti na Crkvu (sačinjenu od nekadašnjih neznabožaca), jer je ona od neplodne, kakva je bila ranije, postala Majka koja se raduje bezbrojnoj deci. Na sličan način tumači i Didim, koji kaže da je Crkva, sastavljena od nekadašnjih neznabožaca, postala plodnija od one koja ima muža, tj. od jevrejske sinagoge.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *