NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 111
Aliluja. Psalam povratka Agejevog i Zaharijinog
 
(1) Blažen je čovek koji se boji Gospoda, u zapovestima Njegovim htednuće veoma. Time zbor apostola poučava da ispunjenje zapovesti, čineći blaženima one koji ih tvore, daje dobra iščekivanja u budućem veku.
(2) Moćno će biti na zemlji seme njegovo. Semenom se nazivaju dobra dela, koja će imati silu na toj zemlji krotkih, gde će ovi primiti nagradu za to, što su učinili.
(3) Slava i bogatstvo je u domu Njegovom. Nemoj misliti da je to prolazna slava i prolazno bogatstvo, jer se kod svetih ne nalazi ništa slično.
(4) Zasija u tami svetlost pravima, svetlost od (po)znanja i poučavanja. Kakva je ta svetlost? Zar to nije zbor apostola, koji je propovedanjem Evanđelja prognao neznanje neznabožaca?
(5) Ustrojiće reči cvoje na sudu, jer se ova tajnovodstvena reč ne sme jednostavno i bez rasuđivanja svima predavati. To je rekao i Sam Gospod: Ne dajte svetinje psima (Mt. 7; 6).
(7) Od sluha zloga neće se uplašiti, jer strah kažnjenih ni najmanje ne dotiče svete.
(9) Prosu, dade ubogima. Pod ubogima i ovde podrazumevaj one, kojima je potrebna božanstvena reč, tj. neznabošce. Apostoli su, slično sejačima, zasejali duhovnu reč. Ništa nas, međutim, ne sprečava da ovo shvatimo i u istorijskom smislu. Pravda Njegova ostaje u vek veka, tj. pravda Onoga, Koji je dao evanđelsku reč.
(10) Grešnik će videti i razgneviće se. Grešnikom ovde naziva đavola; budući da svima želi propast, on će uznegodovati kada vidi da se i neznabošci spasavaju.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *