TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 111
Aliluja. Psalam povratka Agejevog i Zaharijinog
 
(1) Blažen je čovek koji se boji Gospoda, u zapovestima Njegovim htednuće veoma. Time zbor apostola poučava da ispunjenje zapovesti, čineći blaženima one koji ih tvore, daje dobra iščekivanja u budućem veku.
(2) Moćno će biti na zemlji seme njegovo. Semenom se nazivaju dobra dela, koja će imati silu na toj zemlji krotkih, gde će ovi primiti nagradu za to, što su učinili.
(3) Slava i bogatstvo je u domu Njegovom. Nemoj misliti da je to prolazna slava i prolazno bogatstvo, jer se kod svetih ne nalazi ništa slično.
(4) Zasija u tami svetlost pravima, svetlost od (po)znanja i poučavanja. Kakva je ta svetlost? Zar to nije zbor apostola, koji je propovedanjem Evanđelja prognao neznanje neznabožaca?
(5) Ustrojiće reči cvoje na sudu, jer se ova tajnovodstvena reč ne sme jednostavno i bez rasuđivanja svima predavati. To je rekao i Sam Gospod: Ne dajte svetinje psima (Mt. 7; 6).
(7) Od sluha zloga neće se uplašiti, jer strah kažnjenih ni najmanje ne dotiče svete.
(9) Prosu, dade ubogima. Pod ubogima i ovde podrazumevaj one, kojima je potrebna božanstvena reč, tj. neznabošce. Apostoli su, slično sejačima, zasejali duhovnu reč. Ništa nas, međutim, ne sprečava da ovo shvatimo i u istorijskom smislu. Pravda Njegova ostaje u vek veka, tj. pravda Onoga, Koji je dao evanđelsku reč.
(10) Grešnik će videti i razgneviće se. Grešnikom ovde naziva đavola; budući da svima želi propast, on će uznegodovati kada vidi da se i neznabošci spasavaju.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *