NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 110
Aliluja
 
(1) Ispovedaću se Tebi, Gospode, svim srcem svojim. Ovaj psalam izgovara u ime apostola, koji obznanjuju koliko je dela Spasiteljevih po domostroju i kakva su to dela. Pored toga, (apostoli) poučavaju novi narod da blagodari za svoje spasenje. Zbog toga psalam i ima natpis: Aliluja. Na savetu pravih i na saboru imenovao je narod nove sinagoge, za razliku od one stare koja nije bila prava (grč. ουκ ην ευθεια), budući da je srcem svagda bila prelešćena.
(2) Velika su dela Gospodnja, ispitana u svim voljama Njegovim. U sinagogi (zborištu, saboru) pravih ispitane su sve volje Božije: naime, ne postoji nijedna data zapovest koju sinagoga (zborište) pravih ne bi ispitalo i ispunilo, jer se zborište (sinagoga) pravih svagda stara da izvrši volju Božiju.
(3) I ispovedanje i veličanstvo delo su Njegovo.[1] Podrazumeva dela koja je izvršio po ikonomiji (domostroju). Neka ta dela, budući velika, budu proslavljena. I pravda Njegova ostaje u vek veka. Pravdom se naziva evanđelska reč, jer ona svim ljudima podjednako nudi spasenje.
(4) Milostiv je i milosrdan Gospod. Ranije je kroz Svoje proroke obećavao da će u vreme domostroja satvoriti čuda, i blagovoleo je da ta čuda i ispuni. Kakva je čuda On obećao? Zar to nisu ona, prema kojima će tada slepima otvarati oči (Is. 35; 5) i tvoriti i druga znamenja? I ne samo čuda, nego i prizivanje svih naroda, koje je ispunio i rečju i delom.
(5) Hranu dade onima koji Ga se boje, tj. duhovni Hleb koji je sišao s nebesa. Pamtiće do veka zavet Cvoj, tj. zavet s Avraamom: U tebi će se blagosloviti cvu narodi na zemlji (1. Mojs. 18; 18). (6) Moć dela Svojih, tj. zbor (sabor) apostola je narodu, prizvanom na veru, oglasio moć dela Hristovih ili sama dela, koja svagda tvori Svojom sopstvenom silom.
 


 
NAPOMENE:

 1. U srpskom prevodu: I slava u veličanstvo delo su Njegovo, prim. prev.
Ključne reči:

9 komentar(a)

 1. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

 2. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 3. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 4. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 5. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 6. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 7. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 8. Pingback: Kakvim to neprijateljima želimo uništenje kada se molimo Bogu pomoću Psalama? – Tvrđava Istine

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *