NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 110
Aliluja
 
(1) Ispovedaću se Tebi, Gospode, svim srcem svojim. Ovaj psalam izgovara u ime apostola, koji obznanjuju koliko je dela Spasiteljevih po domostroju i kakva su to dela. Pored toga, (apostoli) poučavaju novi narod da blagodari za svoje spasenje. Zbog toga psalam i ima natpis: Aliluja. Na savetu pravih i na saboru imenovao je narod nove sinagoge, za razliku od one stare koja nije bila prava (grč. ουκ ην ευθεια), budući da je srcem svagda bila prelešćena.
(2) Velika su dela Gospodnja, ispitana u svim voljama Njegovim. U sinagogi (zborištu, saboru) pravih ispitane su sve volje Božije: naime, ne postoji nijedna data zapovest koju sinagoga (zborište) pravih ne bi ispitalo i ispunilo, jer se zborište (sinagoga) pravih svagda stara da izvrši volju Božiju.
(3) I ispovedanje i veličanstvo delo su Njegovo.[1] Podrazumeva dela koja je izvršio po ikonomiji (domostroju). Neka ta dela, budući velika, budu proslavljena. I pravda Njegova ostaje u vek veka. Pravdom se naziva evanđelska reč, jer ona svim ljudima podjednako nudi spasenje.
(4) Milostiv je i milosrdan Gospod. Ranije je kroz Svoje proroke obećavao da će u vreme domostroja satvoriti čuda, i blagovoleo je da ta čuda i ispuni. Kakva je čuda On obećao? Zar to nisu ona, prema kojima će tada slepima otvarati oči (Is. 35; 5) i tvoriti i druga znamenja? I ne samo čuda, nego i prizivanje svih naroda, koje je ispunio i rečju i delom.
(5) Hranu dade onima koji Ga se boje, tj. duhovni Hleb koji je sišao s nebesa. Pamtiće do veka zavet Cvoj, tj. zavet s Avraamom: U tebi će se blagosloviti cvu narodi na zemlji (1. Mojs. 18; 18). (6) Moć dela Svojih, tj. zbor (sabor) apostola je narodu, prizvanom na veru, oglasio moć dela Hristovih ili sama dela, koja svagda tvori Svojom sopstvenom silom.
 


 
NAPOMENE:

  1. U srpskom prevodu: I slava u veličanstvo delo su Njegovo, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *