НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 109
Псалам Давидов
 
(1) Рече Господ Господу моме: Седи Мени с десне стране. У овом псалму Давид изображава Господње рођење по телу, Његову еванђелску реч која је загосподарила над свим народима и Његово вазнесење на небеса, од којег псалам и почиње, говорећи: Рече Господ Господу моме: седи мени с десне стране док положим непријатеље Tвoje за подножје ногама Твојим. Какви су то непријатељи, говори апостол Павле: Кад укине свако поглаварство и сваку власт и силу и господаре овог света, укинуће се и последњи непријатељ – смрт (1. Кор. 15; 2426).
(2) Жезал силе Tвoje послаће Ти Господ са Сиона; под тим подразумева послање еванђелске речи, која је и загосподарила над свим непријатељима.
(3) Са Тобом је власт у дан моћи Tвoje. Тиме означава или време суда, када ће свима судити са божанском силом и када ће доћи са Својим светим ангелима, или пак време Његовог рођења по телу, које се и назива даном моћи. С Тобом ће бити власт, јер ће завладати читавом васељеном, иако је постао човек. У сјају (светлости) светих Teoјих. Речи: у сјају (светлости) светих Твојих не означавају ништа друго до оне хорове (зборове) светих ангела који су у ноћи, кад се Христос родио, клицали: Слава на висини Богу и на земљи мир (Лк. 2; 14). Из утробе пре зорњаче родих Те. Погледај како Отац присваја рођење Јединородног по телу. Отац говори Сину: „Родио сам те пре постања овог видљивог света и лучезарне светлости.“ То не каже стога што Бог има утробу, него зато што се рађањем из утробе даје истинско, а не привидно право прворођења.
(4) Закле се Господ и неће се раскајати. Заклетва Божија је реч Божија, која уверава слушаоце и свакоме усађује веру да се оно, што је од Бога обећано и речено, неминовно мора испунити. Наиме, Бог се не заклиње као човек, него нама Његова реч служи као заклетва, уверавајући у истину да ће и она бити непоколебива као и обећање дато са заклетвом. Ти си Свештеник до века по чину Мелхиседековом. Мелхиседек за свештенство није помазан јелејем као Аарон, нити је приносио крваве жртве. Он је био првосвештеник незнабожаца, а Адама је благословио хлебом и вином.
(5) Господ је с десне стране Теби, скршио је у дан Гнева цареве. Даном Гнева назива дан суда, када ће скршити демоне који су раније царевали услед заблуде и када ће их затворити у бездан.
(6) Судиће у народима, испуниће падовима,[1] тј. када у време суда буде кажњавао мноштво нечистих демона, показаће се да су пуни падова, тј. достојни мучења у преисподњој земље. Скршиће главе многих на земљи. То је слично ономе, што Он говори код Исаије: И крв њихову сведох (излих) на земљу (Иса. 63; 3 – према Септуагинти).
С потока на путу пиће. Писмо под потоком подразумева искушење, а путем означава Његово ходање по земљи у време којег је претрпео страдања проистекла са потока, односно од искушења. Зато ће уздигнути главу. Шта значи: зато ће? Зар то не значи да је Он телесно пострадао? То је слично ономе, што је речено: Био је послушан до смрти, и то до смрти на крсту (Филипљ. 2; 8).
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У српском преводу: Испуниће лешевима земљу, прим. прев.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *