TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 107
Pesma psalma, Davidov
 
Sadržaj
 
I u ovom psalmu pripoveda se o dolasku Gospodnjem, posebno o Njegovom dolasku neznabošcima. Međutim, kako su svi stihovi ovog psalma već rastumačeni u prethodnim psalmima, bilo bi suvišno izlagati to isto za tumačenje ovog psalma.
(2) Gotovo je srce moje, Bože.
(3) Ustani slavo moja. Njegova slava je njegova moć sozercanja i delanja, koja ga priklanja ka moralnoj i razumskoj (misaonoj, duhovnoj) vrlini.
(5) Jer je velika iznad neba milost Tvoja. Tvoja milost je toliko visoka da nadvisuje nebesa, i luče Tvoje istine brzo se rasprostiru na sve strane, jer proroci, apostoli i učitelji njenom rosom napajaju zemlju.
(6) Uznesi se na nebesa, Bože. Od početka pa do ovog stiha, ovaj psalam je sličan 56. psalmu, a od ovog stiha pa do kraja sličan je 59. psalmu, i sve što je trebalo reći, tamo je već rečeno.
(8) Uzvisiću se i razdeliću Sihem. Obećava da će ono, što je kod Jevreja bilo najbolje i najprevashodnije, s radošću podeliti i razmeriti kao nasleđe neznabošcima, budući da se dobar Otac raduje što prihvata i zadobija mnoštvo sinova. O tome govori alegorijski i zagonetno. U neznabožačkoj dolini nalazio se ovaj grad, koji se naziva Sihem ili Sikim. Ovde se nastanio Jakov, kada je sa decom izašao iz Mesopotamije (Međurečja). Ovde je Emor, sin Sihemov, zavoleo Dinu, Jakovljevu kćer, oteo je i napastvovao. Jakovljevi sinovi su došli i ubili i njega i sav njegov narod. Na taj način je Sikim, dolina naselja, postala posed patrijarha Jakova. Kada je Jakov delio zemlju sinovima, ovaj grad je, kao najbolji, dao Josifu jer on zbog mladosti nije učestvovao u pokolju. Zbog toga obećava da će razdeliti i razmeriti, da bi ti u tom alegorijskom kazivanju razumeo da se najbolje nasleđe novog Josifa – Hrista, daje neznabošcima.

Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *