NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 107
Pesma psalma, Davidov
 
Sadržaj
 
I u ovom psalmu pripoveda se o dolasku Gospodnjem, posebno o Njegovom dolasku neznabošcima. Međutim, kako su svi stihovi ovog psalma već rastumačeni u prethodnim psalmima, bilo bi suvišno izlagati to isto za tumačenje ovog psalma.
(2) Gotovo je srce moje, Bože.
(3) Ustani slavo moja. Njegova slava je njegova moć sozercanja i delanja, koja ga priklanja ka moralnoj i razumskoj (misaonoj, duhovnoj) vrlini.
(5) Jer je velika iznad neba milost Tvoja. Tvoja milost je toliko visoka da nadvisuje nebesa, i luče Tvoje istine brzo se rasprostiru na sve strane, jer proroci, apostoli i učitelji njenom rosom napajaju zemlju.
(6) Uznesi se na nebesa, Bože. Od početka pa do ovog stiha, ovaj psalam je sličan 56. psalmu, a od ovog stiha pa do kraja sličan je 59. psalmu, i sve što je trebalo reći, tamo je već rečeno.
(8) Uzvisiću se i razdeliću Sihem. Obećava da će ono, što je kod Jevreja bilo najbolje i najprevashodnije, s radošću podeliti i razmeriti kao nasleđe neznabošcima, budući da se dobar Otac raduje što prihvata i zadobija mnoštvo sinova. O tome govori alegorijski i zagonetno. U neznabožačkoj dolini nalazio se ovaj grad, koji se naziva Sihem ili Sikim. Ovde se nastanio Jakov, kada je sa decom izašao iz Mesopotamije (Međurečja). Ovde je Emor, sin Sihemov, zavoleo Dinu, Jakovljevu kćer, oteo je i napastvovao. Jakovljevi sinovi su došli i ubili i njega i sav njegov narod. Na taj način je Sikim, dolina naselja, postala posed patrijarha Jakova. Kada je Jakov delio zemlju sinovima, ovaj grad je, kao najbolji, dao Josifu jer on zbog mladosti nije učestvovao u pokolju. Zbog toga obećava da će razdeliti i razmeriti, da bi ti u tom alegorijskom kazivanju razumeo da se najbolje nasleđe novog Josifa – Hrista, daje neznabošcima.

Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *