НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 107
Песма псалма, Давидов
 
Садржај
 
И у овом псалму приповеда се о доласку Господњем, посебно о Његовом доласку незнабошцима. Међутим, како су сви стихови овог псалма већ растумачени у претходним псалмима, било би сувишно излагати то исто за тумачење овог псалма.
(2) Готово је срце моје, Боже.
(3) Устани славо моја. Његова слава је његова моћ созерцања и делања, која га приклања ка моралној и разумској (мисаоној, духовној) врлини.
(5) Јер је велика изнад неба милост Tвoja. Твоја милост је толико висока да надвисује небеса, и луче Твоје истине брзо се распростиру на све стране, јер пророци, апостоли и учитељи њеном росом напајају земљу.
(6) Узнеси се на небеса, Боже. Од почетка па до овог стиха, овај псалам је сличан 56. псалму, а од овог стиха па до краја сличан је 59. псалму, и све што је требало рећи, тамо је већ речено.
(8) Узвисићу се и разделићу Сихем. Обећава да ће оно, што је код Јевреја било најбоље и најпревасходније, с радошћу поделити и размерити као наслеђе незнабошцима, будући да се добар Отац радује што прихвата и задобија мноштво синова. О томе говори алегоријски и загонетно. У незнабожачкој долини налазио се овај град, који се назива Сихем или Сиким. Овде се настанио Јаков, када је са децом изашао из Месопотамије (Међуречја). Овде је Емор, син Сихемов, заволео Дину, Јаковљеву кћер, отео је и напаствовао. Јаковљеви синови су дошли и убили и њега и сав његов народ. На тај начин је Сиким, долина насеља, постала посед патријарха Јакова. Када је Јаков делио земљу синовима, овај град је, као најбољи, дао Јосифу јер он због младости није учествовао у покољу. Због тога обећава да ће разделити и размерити, да би ти у том алегоријском казивању разумео да се најбоље наслеђе новог Јосифа – Христа, даје незнабошцима.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *