TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 104
Aliluja („Hvalite Gospoda“)
 
Sadržaj
 
Aliluja znači „pohvala Nevidljivom“. Kaže da tim rečima Gospoda hvale angeli, kao što ga heruvimi hvale rečima: svet, svet, svet. I to su predali Sveti Oci, koji su i sami slušali angelsko pojanje, kao što je Isaija slušao pojanje serafima. „Aliluja“ se razlaže na sledeći način: „Al“ Bog, „il“ – krepki (snažni), „uja“ silni, moćni.
(1) Ispovedajte se Gospodu, u prizivajte Ime Njegovo, objavite u narodima dela Njegova. U ovom psalmu, Duh Sveti zapoveda apostolima da novom narodu, poreklom od neznabožaca, otkriju sva čuda koja je Gospod satvorio u vreme Svog dolaska.
(3) Hvalite se Imenom svetim Njegovim, jer hvala i slava dolikuje onima, koji kazuju silu Božiju. Neka se raduje srce onih, koji traže Gospoda. Poučava tome, kolika je korist od ispovedanja. Ako, kaže, budete tražili Boga, osetićete radost u umu a vaša glava će se utvrditi i proslaviti.
(5) Spominjite čudesa Njegova koja je učinio. Pod tim podrazumeva božanstvena znamenja koja je satvorio (učinio) kako kroz Svoje javljanje u Novom Zavetu, tako i u Starom, kroz Mojseja i svete koji su živeli pre njega, jer su i oni mnogo čudotvorili imenom Sina Božijeg. Zapoveda da propovednici ovih čudesa, pored čuda koje je Spasitelj savršio u Novom Zavetu, i to predaju neupućenim neznabošcima. Osim toga, zapovedite da se, kao carski zakoni, čuva i to da su Njegova usta sudila i u Starom i u Novom Zavetu. Čuda Njegova[1] i sudove usta Njegovih. Čudima ovde naziva čudotvorstva koja je izvršio, kao što je hodanje po moru, vaskrsenje mrtvih i ostalo, a sudovima usta Njegovih naziva ili reči kojima je isterivao demone, ili zapovesti Novog Zaveta.
(6) Seme Avraamovo, sluge Njegove, sinovi Jakovljevi, izabrani Njegovi. I ove reči su upućene apostolima, i njihov smisao je sledeći: vi, kao sinovi Avraamovi i sluge Njegove, sinovi Jakovljevi i izabrani Njegovi (jer vas je On izabrao), objavite u narodima da je (7) On Gospod Bog naš.
(13) I prođoše iz naroda u narod, od Vavilonjana do Filistejaca.
(14) I zbog njih obliči cara – Avimeleha zbog uvrede Sarre.
(15) Ne dotičite se pomazanika Mojih. Pomazanici su Avraam i njemu slični, jer su udostojeni da u viđenjima prozru javljanje Boga Logosa.
(16) I prizva glad na zemlju. Prema domostroju je dopustio da nastane glad i da oni, koji su zbog nje došli u Egipat i tu se umnožili, kao svoj posed prime Obećanu zemlju. Svaku nabavku hleba ukide. Usled dejstvovanja gneva Božijeg, tokom vremena gladi obično se dešava da ljudi, i kada jedu hleb, ne bivaju njime ukrepljeni.
(19) Dok ne dođe Reč Njegova. Pod tim podrazumeva ispunjenje sna. Zbog toga, kaže, što sam stradao i oplakivao svoj život koji je bio u opasnosti sve dotle, dok nije nastalo vreme da se san ispuni.
(22) Da nauči knezove njegove kao sebe. To je slično onome, što je rečeno: A šta znače, nije li od Boga (1. Mojs. 40; 8)? Naime, on (Josif) faraonu ne bi protumačio san, da mu Bog nije podario mogućnost da ih razume.
(23) I uđe Izrailj u Egipat, i Jakov se nastani u zemlji Hamovoj. Sinovi Nojevi su Sim, Ham i Jafet, a sin Hamov – Hanaan; sin Hanaanov je Mizraim, što se tumači kao Egipat (Misir), i po njemu je zemlja dobila ime. Kad je Jakov došao u Egipat, verovatno da je tada Ham, Mizraimov deda, živeo u Egiptu, dok je Hanaan živeo u Palestini. Pod imenom Izrailja i Jakova, koji su ušli u Egipat, podrazumevaju se i njihov deca, jer Sedamdeset duša beše… kad siđoše u Egipat, kaže Pismo (5. Mojs. 10; 22). I Jakov se nastani u zemlji Hamovoj. Ham je rodio Hanaana, a Hanaan Mizraima, i ovo ime se tumači kao „Egipat“. Zbog toga Egipat i naziva zemljom Hamovom, kao zemlju koja pripada Hamovom unuku.
(24) I uzraste (Gospod) narod Svoj veoma, tako da faraon koji nije znao Josifa, kaže: „Evo, ovaj narod sada postade mnogobrojan, i silniji je od nas (2. Mojs. 1; 89). Oni, međutim, ne bi postali tako silni od brzog uvećanja njihovog broja, da nisu uživali Josifovu zaštitu i blagonaklonost faraona.
(25) Preokrenu srce (Hamovo) da omrznu narod Njegov. Usled poštovanja koje su im ukazivali Egipćani, Izrailjci su pali u isto idolopoklonstvo. Bog je stoga ustrojio da ih Egipćani omrznu i da im nametnu najteže poslove; To se dogodilo zato, da bi ozlojeđeni Izrailjci pritekli Bogu, i obećanje koje je dato Avraamu lako se moglo ispuniti.
(26) Posla Mojseja, slugu Svoga, itd, jer je samo Mojseju i Aaronu otkrio (27) reči znamenja kako da vodu pretvore u krv i da satvore ostala čuda.
(28) Posla tamu i pomrači. Egipćani su ostavili Tvorca i počeli da služe tvorevini; On ih je zato posredstvom tvorevine i kaznio, odnosno posredstvom vazduha, vatre, zemlje i vode.
(29) Pretvori vode njihove u krv. Nije se izmenila samo boja vode, nego i svojstva njenog ukusa, tako da su u njoj uginule sve vrste riba.
 


 
NAPOMENE:

 1. U srpskom prevodu: Divote Njegove, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *