TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 100
Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu David opisuje onoga koji je, živeći po Bogu, dostigao savršenstvo, Poučava nas kakav život treba da vodimo da bismo se udostojili Carstva nebeskog.
(1) Milost i sud pevaću Ti, Gospode. Budući da stalno pominjem sva ona dobročinstva koja si nam učinio i za koja znam, neka bude donet sud, tj. neka bude projavljeno pravosuđe, jer je Gospod opravdao naš spor sa našim neprijateljima.
(2) Pevaću i razumeću na putu neporočnom. Pevaću pesmu, kaže David. Jasnije rečeno: neću prestajati da psalmopojem, očuvavši svoj put neporočnim i očekujući Tvoje javljanje, Vladiko, jer nam predstoji da se pripremimo za dolazak Gospodnji. Ovaj divni čovek je zadobio takvu čistotu da odvažno pita Boga: Kada ćeš doći k meni! Time kao da kaže sledeće: pripremio sam Ti veličanstvenu carsku gozbu i čeznem za Tvojim dolaskom, Gospode. Želim da vidim javljanje Tvoje (dolazak Tvoj), i podari mi željeno. Prohođah u nezlobivosti srca moga posred doma moga. Nisam dozvolio nijednoj nečistoj pomisli da obitava u meni nego sam, sav u sebi samom, u čistoti prohodio.
(3) Činitelje prestupa omrznuh, jer nije potrebno samo da se uzdržavamo od rđavih dela, nego i da se odvraćamo od onih koji čine zlo.
(4) Ne prionu mi srce pokvareno. Nagovore đavolske, koji u sebi nemaju pravotu pa sy zbog toga krivi i izopačeni, nikada nisam puštao u srce. Lukavoga koji se uklanja od mene ne poznah. U toj meri, kaže, nisam obraćao pažnju na lukave da nisam znao niti da li su prisutni, niti da li su odsutni. Zbog toga nisam ni znao da li su se uklonili od mene, a ako bi i ostali uz mene, nisam ni znao da su tu. Kao dokaz da je misao privezana za Boga služi to što čovek, obrativši pažnju na višnje, ni najmanje ne brine za zemno.
(5) Onoga koji tajno kleveta bližnjega svoga, toga izgonih. Nisam dopuštao da do mene dopru tajne optužbe, pa sam čak i uklanjao od sebe one, koji su pokušavali da to učine. S gordim okom i nesitim srcem, s njima ne jedoh. Sa nadmenima i koristoljubivima nisam sedeo za istom trpezom.
(6) Oči moje su na vernima zemlje, da ih posadim zajedno sa mnom. Na mojim većima i sedalištima učestvovali su samo ljudi ukrašeni verom, koji su visoko poštovali božanstveno. Za one ljude, koji tome nisu bili skloni i koji su drugačije razmišljali, tj. za gordeljivce, klevetnike i one što sve preziru, nastojao sam da budu što dalje od mene, pa čak i da ih ne vidim.
(6) Ujutro izbivah sve grešnike zemlje. Grešnicima naziva nečiste pomisli, koje je u sebi iskorenio jutarnjim molitvama i privezivanjem za Boga[1]. Da istrebim iz grada Gospodnjeg sve koji čine bezakonje. Gradom Gospodnjim naziva svetu dušu, prema onom što je rečeno: Preslavne stvari govorahu se o tebi, grade Božiji (Ps. 86; 3).
 


 
NAPOMENE:

 1. Grč. „lrbs, 0sov lroaebrš“, što bi se opisno moglo prevesti kao: „neprestano obitavanje u blizini Božijoj“. Prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.