NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 100
Psalam Davidov
 
Sadržaj
 
U ovom psalmu David opisuje onoga koji je, živeći po Bogu, dostigao savršenstvo, Poučava nas kakav život treba da vodimo da bismo se udostojili Carstva nebeskog.
(1) Milost i sud pevaću Ti, Gospode. Budući da stalno pominjem sva ona dobročinstva koja si nam učinio i za koja znam, neka bude donet sud, tj. neka bude projavljeno pravosuđe, jer je Gospod opravdao naš spor sa našim neprijateljima.
(2) Pevaću i razumeću na putu neporočnom. Pevaću pesmu, kaže David. Jasnije rečeno: neću prestajati da psalmopojem, očuvavši svoj put neporočnim i očekujući Tvoje javljanje, Vladiko, jer nam predstoji da se pripremimo za dolazak Gospodnji. Ovaj divni čovek je zadobio takvu čistotu da odvažno pita Boga: Kada ćeš doći k meni! Time kao da kaže sledeće: pripremio sam Ti veličanstvenu carsku gozbu i čeznem za Tvojim dolaskom, Gospode. Želim da vidim javljanje Tvoje (dolazak Tvoj), i podari mi željeno. Prohođah u nezlobivosti srca moga posred doma moga. Nisam dozvolio nijednoj nečistoj pomisli da obitava u meni nego sam, sav u sebi samom, u čistoti prohodio.
(3) Činitelje prestupa omrznuh, jer nije potrebno samo da se uzdržavamo od rđavih dela, nego i da se odvraćamo od onih koji čine zlo.
(4) Ne prionu mi srce pokvareno. Nagovore đavolske, koji u sebi nemaju pravotu pa sy zbog toga krivi i izopačeni, nikada nisam puštao u srce. Lukavoga koji se uklanja od mene ne poznah. U toj meri, kaže, nisam obraćao pažnju na lukave da nisam znao niti da li su prisutni, niti da li su odsutni. Zbog toga nisam ni znao da li su se uklonili od mene, a ako bi i ostali uz mene, nisam ni znao da su tu. Kao dokaz da je misao privezana za Boga služi to što čovek, obrativši pažnju na višnje, ni najmanje ne brine za zemno.
(5) Onoga koji tajno kleveta bližnjega svoga, toga izgonih. Nisam dopuštao da do mene dopru tajne optužbe, pa sam čak i uklanjao od sebe one, koji su pokušavali da to učine. S gordim okom i nesitim srcem, s njima ne jedoh. Sa nadmenima i koristoljubivima nisam sedeo za istom trpezom.
(6) Oči moje su na vernima zemlje, da ih posadim zajedno sa mnom. Na mojim većima i sedalištima učestvovali su samo ljudi ukrašeni verom, koji su visoko poštovali božanstveno. Za one ljude, koji tome nisu bili skloni i koji su drugačije razmišljali, tj. za gordeljivce, klevetnike i one što sve preziru, nastojao sam da budu što dalje od mene, pa čak i da ih ne vidim.
(6) Ujutro izbivah sve grešnike zemlje. Grešnicima naziva nečiste pomisli, koje je u sebi iskorenio jutarnjim molitvama i privezivanjem za Boga[1]. Da istrebim iz grada Gospodnjeg sve koji čine bezakonje. Gradom Gospodnjim naziva svetu dušu, prema onom što je rečeno: Preslavne stvari govorahu se o tebi, grade Božiji (Ps. 86; 3).
 


 
NAPOMENE:

  1. Grč. „lrbs, 0sov lroaebrš“, što bi se opisno moglo prevesti kao: „neprestano obitavanje u blizini Božijoj“. Prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *