NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » TUMAČENJE PSALAMA

TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 99
Psalam za ispovedanje
 
Sadržaj
U ovom psalmu, David savetuje one, koji su već pristupili veri, da uznesu blagodarenje za ono što je učinjeno. Naime, ispovedanje na ovom mestu označava blagodarenje, koje se prinosi sa hvalom.
(1) Uskliknite Gospodu, sva zemljo. Zapoveda iskupljenima da uskliknu pobedničku pesmu, a iskupljen je vasceli ljudski rod, jer zemljom naziva sve, koji na zemlji žive.
(2) Služite Gospodu u veselju. Služenje ljudima stvara smrtonosan strah, a služenje Gospodu (strah) neporočni, koji veseli dušu. Uđite pred Njega u radosti. Onaj, koji je svojim umom već prihvatio radost klicanja, raduje se velikom radošću, kao da već stoji pred Hristom, a to i jeste likovanje.
(3) Poznajte da je Gospod, On je Bog naš. Ovaj Gospod, Koji je Svojom krvlju iskupio vascelu zemlju, jeste i naš Stvoritelj. Mi, naime, nismo slučajno postali, nego smo delo Njegovih ruku. Zbog toga smo mi – narod Njegov i ovce Njegove, pri čemu su narod oni koji su slovesni, dok su ovce oni koji su još meću beslovesnima i koji još uvek nisu upoznali Njegove božanstvene reči, prema onome što je rečeno: Zalutah kao ovca izgubljena (Ps. 118; 176).
A mi smo narod Njegov i ovce paše Njegove. Jedni su narod Njegov, i to su oni savršeniji, dok su drugi ovce paše Njegove, i to su oni, koji su na nižem stepenu. Uostalom, kao Bog i Svestvoritelj, On sve priziva i prisvaja, jer će ljude i živopšnje spasti Gospod (Ps. 35; 7), jedne – kao narod Njegov, a druge – kao ovce paše Njegove.
(4) Uđite na vrata Njegova u ispovedanju.[1] Vratima Gospodnjim naziva zemaljsku Crkvu, u kojoj se mora prinositi ispovedanje i kazivati o dobročinstvima koja su nam učinjena.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(3) On nas je stvorio, a ne mi. Iako se kaže da roditelji rađaju svoju decu, njih stvara Bog. On je njihov uzročnik, a roditelji tu samo sadejstvuju, služeći prvobitnoj zapovesti Božijoj. Zbog toga postoji mnogo roditelja koji žele decu, ali ne mogu da ih imaju. Kad je Rahilja rekla Jakovu: Daj mi decu ili ću umreti, patrijarh Jakov joj je, budući mudar, u svom odgovoru izrazio ovu nesumnjivu istinu: Zar sam ja a ne Bog koji ti ne da poroda (1. Mojs. 30; 12)? Jevsevije kaže: „Iako su i Jov i David rođeni od oca i majke, obojica kažu: Ruke Tvoje stvorile su me. I Sam Bog kaže proroku Jeremiji: Pre nego što te stvorih u utrobi, znadoh te. Blaženi Kirilo dodaje: „Onaj, koji ima prirodnu vlast nad svim, On je Bog, jer nijedna tvorevina, kao što sam rekao, ne poseduje prirodnu vlast, nego sve ropski služi Stvoritelju. Mi nismo sami sebe stvorili, niti se slovesno biće samo od sebe pojavilo na zemlji, nego ga je stvorio Bog.“
Uđite na vrata Njegova u ispovedanju, u dvorove Njegove u himnama, Prema Jevsevijevim rečima, najpre se prolazi kroz spoljašnja vrata doma, pa se tek onda ulazi u dvorove Njegove. Tako je najpre potrebno da ispovedimo svoje grehove, da bismo tek nakon toga psalmopojali Bogu, kako bi ispovedanjem očistili jezik i na taj način prinosili Bogu čistu pesmu. Teodorit: Ovde vrata i dvorovi Hristovi izobražavaju sve one crkve, koje se nalaze na raznim mestima po zemlji, budući da su one Njegov dom.
 


 
NAPOMENE:

  1. U srpskom prevodu: Uđite na vrata Njegova u ispovedanju, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *