TUMAČENJE PSALAMA

 

TUMAČENJE PSALAMA
 

 
Psalam 99
Psalam za ispovedanje
 
Sadržaj
U ovom psalmu, David savetuje one, koji su već pristupili veri, da uznesu blagodarenje za ono što je učinjeno. Naime, ispovedanje na ovom mestu označava blagodarenje, koje se prinosi sa hvalom.
(1) Uskliknite Gospodu, sva zemljo. Zapoveda iskupljenima da uskliknu pobedničku pesmu, a iskupljen je vasceli ljudski rod, jer zemljom naziva sve, koji na zemlji žive.
(2) Služite Gospodu u veselju. Služenje ljudima stvara smrtonosan strah, a služenje Gospodu (strah) neporočni, koji veseli dušu. Uđite pred Njega u radosti. Onaj, koji je svojim umom već prihvatio radost klicanja, raduje se velikom radošću, kao da već stoji pred Hristom, a to i jeste likovanje.
(3) Poznajte da je Gospod, On je Bog naš. Ovaj Gospod, Koji je Svojom krvlju iskupio vascelu zemlju, jeste i naš Stvoritelj. Mi, naime, nismo slučajno postali, nego smo delo Njegovih ruku. Zbog toga smo mi – narod Njegov i ovce Njegove, pri čemu su narod oni koji su slovesni, dok su ovce oni koji su još meću beslovesnima i koji još uvek nisu upoznali Njegove božanstvene reči, prema onome što je rečeno: Zalutah kao ovca izgubljena (Ps. 118; 176).
A mi smo narod Njegov i ovce paše Njegove. Jedni su narod Njegov, i to su oni savršeniji, dok su drugi ovce paše Njegove, i to su oni, koji su na nižem stepenu. Uostalom, kao Bog i Svestvoritelj, On sve priziva i prisvaja, jer će ljude i živopšnje spasti Gospod (Ps. 35; 7), jedne – kao narod Njegov, a druge – kao ovce paše Njegove.
(4) Uđite na vrata Njegova u ispovedanju.[1] Vratima Gospodnjim naziva zemaljsku Crkvu, u kojoj se mora prinositi ispovedanje i kazivati o dobročinstvima koja su nam učinjena.
 
Iz tumačenja Jefimija Zigabena:
 
(3) On nas je stvorio, a ne mi. Iako se kaže da roditelji rađaju svoju decu, njih stvara Bog. On je njihov uzročnik, a roditelji tu samo sadejstvuju, služeći prvobitnoj zapovesti Božijoj. Zbog toga postoji mnogo roditelja koji žele decu, ali ne mogu da ih imaju. Kad je Rahilja rekla Jakovu: Daj mi decu ili ću umreti, patrijarh Jakov joj je, budući mudar, u svom odgovoru izrazio ovu nesumnjivu istinu: Zar sam ja a ne Bog koji ti ne da poroda (1. Mojs. 30; 12)? Jevsevije kaže: „Iako su i Jov i David rođeni od oca i majke, obojica kažu: Ruke Tvoje stvorile su me. I Sam Bog kaže proroku Jeremiji: Pre nego što te stvorih u utrobi, znadoh te. Blaženi Kirilo dodaje: „Onaj, koji ima prirodnu vlast nad svim, On je Bog, jer nijedna tvorevina, kao što sam rekao, ne poseduje prirodnu vlast, nego sve ropski služi Stvoritelju. Mi nismo sami sebe stvorili, niti se slovesno biće samo od sebe pojavilo na zemlji, nego ga je stvorio Bog.“
Uđite na vrata Njegova u ispovedanju, u dvorove Njegove u himnama, Prema Jevsevijevim rečima, najpre se prolazi kroz spoljašnja vrata doma, pa se tek onda ulazi u dvorove Njegove. Tako je najpre potrebno da ispovedimo svoje grehove, da bismo tek nakon toga psalmopojali Bogu, kako bi ispovedanjem očistili jezik i na taj način prinosili Bogu čistu pesmu. Teodorit: Ovde vrata i dvorovi Hristovi izobražavaju sve one crkve, koje se nalaze na raznim mestima po zemlji, budući da su one Njegov dom.
 


 
NAPOMENE:

 1. U srpskom prevodu: Uđite na vrata Njegova u ispovedanju, prim. prev.
Ključne reči:

11 komentar(a)

 1. Dragoceno je ovo tumačenje. Slava Bogu za sve. Blagodarim.
  Može li da se nabavi ova knjiga tumačenja Psaltira?

 2. Slobodanka

  Postovani Oce -Molim vas kazite mi kako je ovaj Psalm povezan sa -Da Bog blagoslovi i oblagodati mlade koji žele da se posvete Gospodu.
  Zasto kletve? Kome su upucene?
  Hvala Unaprijed
  Slobodanka

 3. slavica obrenović

  Hvala Bogu milom da sam pronašla ovo tumačenje,mnogo je lakše. Iako se štošta razumom ne shvati, srcem se razume.

 4. Neka nas Gospod Isus Hristos blagoslovi i podari nam nebeska i zemaljska blaga Njegova. Molitvama Njegove Prečiste Majke i Preblagoslovene Bogorodice Marije. Amin

 5. Gospodine profesore, pročitajte Psalam 1 i komentare Sv Atanasija Velikog i Sv Vasilija Velikog na taj psalam. I to će vam upotpuniti vaše navedene misli. Hristos se Rodi!

 6. Gospod će sačuvati ulazak tvoj i izlazak tvoj, od sada i do veka. Da li se ovaj stih može tumačiti i kao ulazak u neko društvo, neki krug ljudi, i kada se shvati da čoveku tu nije mesto iz ovog ili onog razloga, da se, uz Božju pomoć, i izađe bez posledica.

 7. Skoro sam poceo citati Psalme. Jako su lijepi. Ova tumacenja su od velijte koristi, kao i savjeti za sta i kada se cita koji Psalm. Ali, moj Psaltir se ne podudara sa ovim (brojevima) tumacenjima kao ni savjetima za sta je koji psalm. Na primer: ovdje psalm 55 kod mene je 56. Moj primjerak je preveo Djura Danicic.

  • Aleksandra

   Dragoljube,
   Verovatno imate isti Psaltir kao i ja (jednostavno izdanje izdavačke kuće PRAVOSLAVAC koje se uglavnom prodaje u crkvama), u kom su greškom podelili 9. psalam i od njega tako napravili 9. i 10. Pa su brojevi zbog toga dalje pomereni za po jedan sve do 148. Psalma koji se ponovo ispravno numerisan, jer su 146. i 147. Psalam spojeni u jedan, pa je tako početna greška u brojanju „nadoknađena“ i u Psaltiru i dalje ima ukupno 150 Psalama.

 8. PSALTIR je pesma duše naše koja hrli GOSPODU. Hvala Bogu što nam je darivao ove divne stihove jer i ne razumevajući sve, naša duša peva u Gospodu. Sa ovim divnim objašnjenjem možemo da shvatimo i širinu i dubinu Božije ljubavi i zaštite koju pruža svima.

 9. Psalam 72….kakva divna uteha za nekoga slabog verom (kao ja) gledajući svet oko mene, gde vlada „knez ovog sveta“, gde na izgled napreduje zlo, a Hristovo stado postaje sve manje i manje.

 10. Jagoda Milosavljević

  Hvala vam za sve ovo što ste pripremili za one koji veruju u Boga našega Gospoda Isusa Hrista. Ovo je jedini način da pravilno shvatimo i odgonetnemo Psalme, a ne da ih čitamo kao obično štivo. Sve ovo što činite i radite za vaše čitaoce doprinosi obrazovanju vernika Pravoslavne vere.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.