НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА

 

ТУМАЧЕЊЕ ПСАЛАМА
 

 
Псалам 8
(1) За крај, за точила. Псалам Давидов.
 
Садржај
 
Речено је: за крај, јер је требало да се пророштво, које се налази у псалму, испуни на крају векова. Псалам говори о Христу и о Црквама након Оваплоћења, будући да се Јединородни именује као винова лоза, а верни као грожђе. Ако се Јевреји труде да докажу да псалам говори о човечанству уопште, онда нека се и у том случају зна да је све потчињено човеку зато, што је требало да се Син Божији оваплоти у образу Божијем. Некада, под законом, служило се само испред точила, односно на храмовном жртвенику. Након призивања незнабожаца има много точила (тј. преса за вино), а то су Цркве, које сабирају плодове оних што су узнапредовали у побожности.
(2) Господе, Господе наш, како је дивно Име Твоје по свој земљи! Пророка до усхићења доводи познање имена Божијег које је дато људима, јер Бог већ тада није био познат само онима што живе у Јудеји.
(3) Из уста деце u одојчади начинио си Себи хвалу, тј. онима који су по Богу деца у погледу злобе. Као што је јасно записано у Еванђељима, то је рекао Спаситељ кад су фарисеји ућуткивали децу која су Га благосиљала. Насупрот непријатеља Твојих, да сатреш непријатеља и осветника. Под овим подразумевај или чулног (вештаственог) или духовног непријатеља, или пак јеврејски народ. Наиме, Јевреји су Христа прогонили као непријатеља и претварали се да, чинећи то, ревнују за Оца. Због тога је Господ, да би их лишио сваког оправдања, рекао: Који мрзи Мене и Оца Мојега мрзи (Јн. 15; 23). Непријатеља и осветника, тј. или ђавола, јер он, кажњава грешнике након што их је натерао да сагреше, предочавајући им тежину греха, или пак јеврејски народ, тог непријатеља истине и осветника по његовој привидној ревности за Закон.
(4) Када погледам небеса, дело прстију Твојих. Они негодују против деце која Га хвале а ја, неко мало дело у Твом стварању, гледам на ово велико и прекрасно дело, тј. на небеса.
(5) Шта је човек, да Га се сећаш? Или син човечији, да Га походиш?
(6) Умањио си Га замало од ангела. Будући да је Павле то јасно протумачио о нашем Спаситељу, требало би да се задовољимо тим објашњењем.
(7) Све си потчинио под ноге његове. Када је рекао: Хајде да начинимо човека по свом образу и подобију, Бог је додао: Који ће бити господар од риба морских и свега осталог, што је исцрпно набројано (в. 1. Мојс. 1; 26), а након тога наставља: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом (ст. 28). Бог је разумној природи, као богоподобној, дао власт над свим осталим. Примивши силу у образу Божијем, човек је такође постављен за кнеза над свим што је на земљи, као што је и Бог цар васцеле творевине. Уопште, ако је речено: Поставио си га над делима руку Твојих, док је на другом месту речено: Дела руку Твојих су небеса (Пс. 101; 26), очигледно је, да га је поставио и над небесима и, не скривајући то, већ указује на живљење на небесима оних, који су отишли са земље, када по обећању наследе Царство небеско. И Павле каже: Наследници, дакле, Божији и санаследници Христови (Рим. 8; 17). Тако треба разумети и следеће: Све си потчинио под ноге његове. Сад му је покорио животиње; међутим, будући да је човеку приуготовљен равноангелски живот на небесима, то значи да ће човек,.који је постављен над делима руку Његових, и тамо бити созерцатељ небеса и свега што је на њима. Блажени Павле је протумачио да ће се и то испунити на Спаситељу у будућем веку. Отац Му због тога и каже: Седи Мени са десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим (Јевр. 1; 13).
(8) Овце и све волове. Под тим подразумева оне од Израиљаца који су поверовали. А још и животиње пољске – под тим подразумева незнабошце.
(9) Птице небеске, тј. оне који се преузносе житејским и најнеразумније, али надмене људе.
(10) Господе, Господе наш, како је дивно Име Твоје по свој земљи. Будући да је, као што смо већ рекли, богопознањем које је откривено људима доведен до усхићења, он понавља претходне речи и тиме удвостручује дивљење.

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *