TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
III
7. poglavlje
O onome šta je otkriveno angelu Sardske crkve
 
3.1. I angelu crkve u Sardu napiši: tako govori Onaj što ima sedam duhova Božijih u sedam zvezda: znam tvoja dela, imaš ime da si živ, a mrtav si.
 
Sedam zvezda, kako smo ranije objasnili, označavaju sedam angela; sedam duhova je ili sedam angela, ili sedam darova (dejstava, energija) živototvornog Duha, jer se i jedni i drugi nalaze pod vlašću Hristovom (dosl. u ruci Hristovoj). Jednima zapoveda kao Gospodar, dok ove druge, kao jednosuštan sa Njim (Sv. Duhom), daruje. On crkvi preti stoga što ona jedino nosi ime žive vere, dok je u pogledu dobrih dela mrtva.
 
3; 2 – 3 – Preni se i bdi, pa utvrdi ostalo što je gotovo da pomre, jer ne nađoh tvoja dela da su savršena pred Bogom Mojim. Pamti, dakle, kako si primio i čuo, drži to i pokaj se…
 
Preni se i bdi – odagnaj, kaže, lenjivu pospanost i osnaži udove svoje koji će zbog neverja potpuno odumreti, jer poslenika ne kruniše početak dobrog dela nego njegovo ispunjenje (το πληρομα). Prema tome, seti se šta si primio i čuo i očuvaj predanje (παραδοσις) koje si dobio od apostola; pokaj se zbog svoje lenjosti.
 
3; 3 – Ako li ne budeš bdeo, doći ću ti kao lopov, i nećeš znati u koji čas ću doći na te.
 
Doći ću kao lopov – i to je pravedno, jer kao što nikome nije poznat smrtni čas, isto tako nikome nije poznat ni sveopšti kraj. Onima koji su se za to pripremili to će biti kao počinak od truda, a za one iznenada zatečene (nespremne, απαρσκευαστοι) – to je lopov, koji donosi duševnu smrt.
 
3; 4 – Ali imaš i u Sardu nekoliko njih, koji ne ukaljaše haljine svoje, i hodiće sa mnom u belima, jer su dostojni.
 
Imaš nekoliko njih, koji ne ukaljaše haljine svoje – To dobro si zadobila time što neki od tvojih članova nisu uprljali duševne odežde grešnim delima; sačuvavši neoskrnavljenom odeždu nepropadljivosti, oni će sa Mnom u vaskrsenju (dosl. preporođenju, grč. παλιγγενεσια) nositi svetle odežde.
 
3; 5 _ 6 – Tako će onaj koji pobedi biti obučen u haljine bele, i neću izbrisati ime njegovo iz Knjige života, i priznaću ime njegovo pred Ocem Mojim i pred angelima Njegovim. Ko ima uho neka čuje šta Duh govori crkvama.
 
Onaj ko pobedi gorepomenutom pobedom, svojim vrlinama zablistaće kao sunce i njegovo ime neće biti izbrisano iz knjige života. Njegovo ime biće priznato pred Ocem nebeskim i pred angelskim silama, kao imena dobropobednih (καλλινικοι) mučenika. Pravednici će zasjati kao sunce u Carstvu Oca svoga, kako se kaže u Evanđelju (Mt. 13; 43; v. takođe Dan. 12; 3).

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.