TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
71. poglavlje
O zapovesti da se otkrivenje ne zapečati nego da se propoveda
 
22; 10 – I reče mi: Ne zapečati reči proroštva knjige ove, jer je vreme blizu.
 
Do ovog vremena on je prenosio reči angela, a sada govori u ime Vladike Hrista: Ne zapečati reči proroštva. Ta knjiga je dostojna da je verujući čitaju, jer upravlja čitaoce ka istinskom životu (την οντως ξωην) ukazujući na kazne pripremljene za grešnike i na počinak obećan svetima
 
22; 11 – 12 – Ko čini nepravdu neka još čini nepravdu, i nečisti neka se još prlja; a ko je pravedan neka još čini pravdu, i ko je svet neka se još osvećuje. Evo dolazim uskoro, i plata Moja sa Mnom, da dam svakome po delima njegovim.
 
Neka niko ne pomisli da On tim rečima podstiče nepravdu, nečistotu i vređanje. Nipošto. Međutim, ukazujući na slobodu volje i čuvajući njeno neprisiljavanje (αναγκαστος), On kao da kaže: „Neka svako postupa kako želi, Ja ga na to ne primoravam“. Ukazujući pak na to da za svakim delom sledi odgovarajući završetak, govori: „Dolazim… da dam svakome po delima njegovim“.
 
22; 13 – Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji, Početak i Svršetak..
 
Alfa i Omega znače da, kao što po početku ne postoji niko Stariji od Njega, tako ni Njegova vlast i božansko Carstvo neće imati kraja. Već je više puta govoreno da je Hristos prvi po božanstvu, a najuniženiji po svom čovečanstvu.
 
22;14 – Blaženi su oni koji tvore zapovesti Njegove, da imaju pravo na Drvo Života i da uđu na kapije u Grad.
 
Uistinu su blaženi oni koji očuvaju zapovesti Božije, jer će u beskonačnom životu imati vlast da otpočinu na Drvetu života -Hristu, Bogu našem i da se naslađuju sazercavajući Njega. U tome ih biše ne može sprečiti nikakva lukava sila. Na vrata apostolska, tj. kroz njihovo učenje, oni će ući u višnji grad kroz vrata istinita (v. Jn. 10;9), ne ulazeći tamo kao unajmljeni pastiri, nego dočekani od samog Vratara Života.
 
22;15 – Napolju su psi i vračari i bludnici i krvnici i idolopoklonici i svaki koji boli i čini laž.
 
Psima se ovde ne nazivaju samo bestidnici i nevernici, nego svi zlobnici uopšte. Apostol oplakuje sve koji se, nakon krštenja, „vraćaju kao pas na svoju bljuvotinu“. Zbog toga će biti udaljeni od višnjeg grada, zajedno sa ubicama, preljubnicima i idolopoklonicima.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *