TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
II
4. poglavlje
O onome šta je otkriveno angelu Smirnske Crkve
 
2; 8 – I angelu crkve u Smirni napiši: Tako govori Prvi i Poslednji, koji beše mrtav i oživi.
 
On je Prvi (πρωτος) kao Bog, a Poslednji (εσχατος) kao Onaj Koji je u poslednja vremena (επ εσχατων των καιρων) postao čovek, otvorivši nam Svojom trodnevnom smrću vrata večnog života (dosl. „otvorivši nam… večni život“).
 
2; 9 – Znam dela tvoja, i nevolju i siromaštvo – ali si bogat…
 
„Znam za nevolje i siromaštvo“ koje telesno trpiš radi Mene, jer te nevernici vređaju i lišavaju imetka, ali si duhovno bogat jer imaš riznicu skrivenu u prostorima (εω τω αγρω) tvoga srca.
 
2; 9 – i hulu (znam) onih koji govore da su Judejci a nisu, nego sinagoga (zborište) satanina.
 
Poznata mi je i hula zborišta sataninog, jer oni nisu ono što kažu da jesu; jer nije Judejac ono što je spolja, nego je ono Judejac… koji je to iznutra (Rim. 2; 28 – 29); Juda pak znači „ispovedanje i pokajanje“ (εζομολογηοις και μετανοια).
 
2; 10 – Ne boj se nimalo od onoga što ima da pretrpiš; gle, đavo će neke od vas baciti u tamnicu da bi vas iskušao, i imaćete nevolju deset dana; budi veran do same smrti i daću ti venac života.
 
Ne boj se, kaže, nevolja koje će ti bogoborci (θεομαχοι) zadavati ranjavanjem i mučenjem (iskušenjima). One neće biti dugotrajne i potrajaće samo deset dana. Zbog toga se mora prezreti i sama smrt, jer će ona za najkraće vreme darovati neuveli (αμαραντον) „venac života“.
 
2; 11 – Ko ima uho neka čuje šta Duh govori crkvama; onome koji pobedi neće nauditi druga smrt.
 
Onima koji imaju duhovni sluh i nadvladaju rđave savete (υποσποραι) đavolske, makar telesno i pretrpeli prvu smrt (tj. smrt po telu), ne može naškoditi geena ili druga smrt.
 
 

 
 

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.