TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
57. poglavlje
O tajinstvenoj svadbi i večeri Jagnjetovoj
 
19; 7 – 9 – i žena se Njegova pripremila. I dano joj bu da se obuče u svilu čistu i svetlu, jer svila označava pravedna dela svetih. I reče mi: Napiši, blaženi su oni koji su pozvani na svadbenu večeru Jagnjetovu. I reče mi: Ovo su istinite reči Božije.
 
To što je Crkva odevena u svilu označava njenu svetlost u vrlinama, istančanost (oštroumnost, grč. λεπτον) u razumevanju i uzvišenost u sozercanju, jer se iz njih sastoje božanske zapovesti. Večera Hristova (Δειπνον Χριστου) je slavlje (praznik) i radost spasenih, koje će u večnoj ložnici naslediti blaženi zajedno sa Svetim Ženikom čistih (neporočnih) duša, jer je pouzdan Onaj koji je obećao (Jevr. 10; 23) Kako je mnogo dobara budućeg veka koja prevazilaze svako poimanje, tako je mnogo i imena kojima se ona nazivaju. Ponekad se nazivaju Carstvom Nebeskim – po svojoj slavi i čestitosti, ponekad rajem – po neprestanom naslađivanju dobrima, ponekad krilom Avraamovim – zbog počinka onih koji su se u njemu upokojili, a ponekad pak ložnicom i brakom (ωυμφων και γαμος), ne samo zbog beskonačnog likovanja, nego i zbog čistog, istinskog i neizrecivog sjedinjenja Boga sa Njegovim slugama sjedinjenja koje u toj meri prevazilazi telesnu zajednicu jednog sa drugim koliko se i svetlost razlikuje od tame i miro od smrada.
 
19; 10 – I padoh pred noge njegove da mu se poklonim. I reče mi: Pazi, nemoj! Ja sam sluga kao i ti i kao braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo; Bogu se pokloni – jer je svedočanstvo Isusovo duh proroštva.
 
Ja sam sluga kao u ti. Božanstveni angeo kaže: ne klanjaj se meni zato što predskazujem o budućnosti, jer se ispovedanje Hrista i svedočenje o Njemu pobuđuje duhom proroštva. Ovo se može razumeti i na drugi način: i proroštvo je bilo radi toga da bi se objavilo svedočanstvo Hristovo i posvedočila (διαμαρτυρηται) vera svetih. Zato se nemoj klanjati meni, svom saslužitelju, nego Onome, Koji nad svim ima vlast. Otuda doznajemo za smirenoumlje angela, koji slavu božanstva ne prisvajaju za sebe, kako to čine demoni, nego je pripisuju Gospodaru. Neka i mi, napredujući u smirenoumlju jednih pred drugima, ispunimo reč Božiju: Naučite se od Mene jer sam Ja krotak i smiren srcem i naći ćete pokoj dušama svojim (Jn. 11; 29) da bismo našli pokoj u budućem veku gde je obitavalište svih koji se raduju, daleko od svake patnje, žalosti i uzdaha jer je ozareno svetlošću lica Hrista Boga našega. Njemu sa Ocem i živototvornim Duhom dolikuje svako slavoslovlje, čast i poklonjenje, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.