TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
XV
43. poglavlje
O tome da Onaj što sedi na oblaku srpom žanje izdanke zemaljske
 
14; 14 – I videh, i gle oblak beli, i na oblaku seđaše Neko sličan Sinu Čovečijemu, koji je imao na Glavi Svojoj venac zlatan, a u ruci Svojoj srp oštar.
 
Pod oblakom se podrazumeva ili veštastveni oblak, sličan onome koji je sakrio našeg Gospoda Isusa Hrista od očiju apostola, ili neka angelska sila nazvana tako usled svoje čistote i lakoće, kao što je govorio Psalmopojac: I usede na heruvima i polete (Ps. 18; 10). Onaj što sedi na oblaku, sličan Sinu Čovečijem, jeste Hristos, a zlatan venac na Njegovoj glavi označava carsku vlast nad svim vidljivim i nevidljivim; on je zlatan zato što zlato za nas ima veliku vrednost. „Oštar srp“ označava svršetak sveta koji je Sam Gospod nazvao žetvom (θερισμος).
 
14; 15 – 16 – I drugi angeo iziđe iz hrama vičući snažnim glasom Onome što sedi na oblaku: Zamahni srpom svojim i žanji, jer dođe vreme da se žanje, jer se žetva na zemlji osuši. I Onaj što seđaše na oblaku baci srp svoj na zemlju i požnjevena bi zemlja.
 
Snažan glas ovog angela slikovito izražava molitvu svih sila nebeskih koje žele da vide proslavljenje pravednih i okončanje bezakonja grešnika, kada će prestati sve promenljivo i prolazno (τα κινουμενα και παραρρεοντα), a nastupiti postojano i trajno (nepromenljivo, nepomično, grč. ακινητα και μενοντα). To, da se „osušila žetva na zemlji“, znači da je nastupilo krajnje vreme kada će zrelo seme pobožnosti koje, slično pšenici, donosi zemljodelcu plod po trideset, šezdeset i stotinu puta, biti udostojeno nebeskih žitnica.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *