TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
32. poglavlje
O sedmoj trubi i o Svetima koji proslavljaju Boga Suda koji će nastupiti
 
11; 15 – 18 – I sedmi angeo zatrubi, i nastadoše gromki glasovi na nebu koji govorahu: Postade carstvo sveta Carstvo Gospoda našega i Hrista Njegovog, i carovaće u vekove vekova. I dvadeset u četiri starešine, koji sede na prestolima svojim pred Bogom, padoše na lica svoja i pokloniše se Bogu, govoreći: Blagodarimo Ti, Gospode Bože Svedržitelju, Koji jesi, i Koji beše, i Koji dolaziš, što si primio silu Svoju veliku i zacario se. I neznabošci se razgneviše…
 
Ovde se ponovo govori o tome da sveti angeli i ljudi ravnoangelskog života uznose blagodarenje Bogu jer je radi nas, kao čovek, blagovoleo da primi Carstvo koje je, kao Bog, posedovao od početka i što je, kao dugotrpeljiv, najzad poslao kaznu na neverne neznabošce razjarene tim novim i čudnim učenjem (προσφατω καο ξενη διδαχη). Zbog toga dalje kaže:
 
11; 18 – … i dođe gnev Tvoj i vreme da se mrtvima sudi, i da se džade plata slugama Tvojima, prorocima i svetima i onima koji se boje Imena Tvojega, malima i velikima, i da se pogube oni koji kvare zemlju.
 
Ukazuje se na vreme vaskrsavanja mrtvih, kada će se svakome dati plata u skladu sa njegovim delima. Pod prorocima, svetima i onima koji se boje Boga treba podrazumevati tri reda (ταγματα) ljudi: oni koji daju rod jedni po sto, a jedni po šezdeset, a jedni po trideset (v. Mt. 13; 10), dok je za apostole priugotovljen prevashodni udeo i ustrojeno dvanaest prestola. Mislimo da se malima i velikima nazivaju ili manji i veći svetitelji ili su pak mali grešnici, prezreni u budućem veku, a veliki – pravednici.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *