TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
31. poglavlje
O tome kako će vaskrsnuti dva proroka, koja je ubio antihrist
 
11; 11 – 12 – A posle tri i po dana uđe u njih duh života od Boga, i stadoše na noge svoje, i strah veliki obuze one koji ih gledahu. I čuše silan glas sa neba koji im govori: Uziđite ovamo! I uziđoše na nebo na oblaku…
 
Budući da su bili mrtvi onoliko dana koliko su godina prorokovali, oni će se ponovo uzneti na nebo u vladarskoj kočiji, tj. u oblaku, na strah i zaprepašćenje (καταπληξις) onih koji to budu gledali.
 
11; 12 – 13 – …u videše ih neprijatelji njihovi. I u onaj čas bi zemljotres veliki, i pade deseti deo grada, i pogibe od zemljotresa sedam hiljada imena ljudskih.
 
U onaj čas bi zemljotres veliki: možda će se tada desiti i stvarni zemljotres. Smatramo da u duhovnom smislu to označava prelazak kolebljivih (των σαλευωμενων) ka čvrstini i pouzdanosti. Padanje desetog dela grada označava pad bezbožništva koje se nije urazumilo uznošenjem („otimanjem“) proroka, mada će neki biti spaseni. Sedam hiljada poginulih ukazuje na one koji su vezani za vreme sadašnjeg života, mereno pomoću sedam dana, i koji ne očekuju osmi dan, tj. dan vaskrsenja. Oni će u geeni ognjenoj biti ubijeni drugom smrću, tj. večnim mučenjem. To može značiti i da će biti 7000 Jevreja koji će poverovati u antihrista i pokoriti mu se.
 
11; 13 – 14 – a ostali se uplašiše i dadoše slavu Bogu nebeskome. Zlo drugo prođe; evo zlo treće dolazi brzo.
 
Kada bezbožnici budu kažnjeni i kad se proslave mučenici Hristovi, oni što su dostojni spasenja veličaće Boga. Za drugim zlom će, kaže, kroz sedmu trubu doći i treće.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.