TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
IX
25. poglavlje
O četvrtom angelu i pomračenju svetila
 
8; 12 – I četvrti angeo zatrubi, i udarena bi trećina sunca i trećina meseca i trećina zvezda, tako da se pomrači trećina njihova, i da trećina dana ne svetli, takođe i noći.
 
Mislimo da je to slično onome što je o suncu i mesecu rečeno kod Joila (Joil 2; 10) i da je već određeno Gospodarevom odlukom o svršetku. Ponavljamo da treći deo svetila i zvezda ukazuje na treći deo trajanja dana i noći. Otuda vidimo da nedaće, koje Bog navede u to vreme neće biti neublažene jer će, dopustivši da se pomrači samo trećina vremena, u preostalom i većem delu nastaviti da tajanstveno poziva na pokajanje. Zar je uopšte i moguće podneti punu, nerazblaženu (ακρατον) čašu gneva Božijeg?
 
8; 13 – I videh i čuh jednoga orla (u grčkom tekstu: angela, u lat. verziji: orla) gde leti posred neba i govori snažnim glasom: Avaj, avaj onima koji žive na zemlji od ostalih glasova trubnih one trojice angela koji će tek zatrubiti.
 
Rečima: Avaj, avaj onima koji žive na zemlji ukazuje se na sažaljenje (sastradanje) i čovekoljublje božanskih angela. Podražavajući Boga (θεομιμητως), oni žale zbog kažnjavanja grešnika, a još više zbog onih koje ni kazne ne mogu popraviti. Na njih se posebno odnosi reč „avaj“ jer, živeći na zemlji, oni misle samo o zemaljskom, udišući prah zemaljski umesto mira koje je na nas izliveno. Za one koji imaju obitavalište na nebesima, nesreće i stradanja bivaju uzrok zadobijanja neuvelih venaca i nagrada.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.