TUMAČENJE OTKRIVENJA

 

TUMAČENJE OTKRIVENJA
 

 
15. poglavlje
Otvaranje trećeg pečata, koje označava otpadanje od Hrista onih koji nisu čvrsto poverovali u Njega
 
6; 5 – I kad otvori treći pečat, čuh treće živo biće gde govori: Dođi i vidi!
 
Mislim da pod trećim živim bićem treba podrazumevati čoveka, koji označava grehopad ljudi i njihovo kažnjavanje prema volji Božijoj zbog sklonosti prema grehu.
 
6; 5 – 6 – I videh, i gle, konj vran, i onaj što seđaše na njemu imađaše merila u ruci svojoj. I čuh kao glas između četiri živa bića gde govori: Mera pšenice za dinar, i tri mere ječma za dinar, a ulje i vino nemoj uskratiti.
 
Crni konj, kako mi mislimo, označava plač zbog onih koji su usled težine mučenja otpali od vere Hristove. Merila (ξυγον) služe za poređenje onih koji su otpali od vere ili usled nepostojanosti uma (lakomislenosti, grč. δι ευκολιαν γνωμης), ili usled slavoljublja, ili usled telesne slabosti. „Mera pšenice za dinar“ označava, možda, da će tada nastati i telesna glad, kao što će se i pokazati u nastavku teksta. Mera pšenice, vredna jednog dinara, u prenesenom smislu označava one koji se po zakonu podvizavaju i brižljivo čuvaju lik Božiji koji im je predat. Tri mere ječma – to su oni koji su se, slično beslovesnim životinjama, usled nedostatka odvažnosti, iz straha pokorili progoniteljima, ali su se kasnije pokajali i suzama oprali oskrnavljeni lik. Zapovest „da se ne uskrate ulje i vino“ znači da zbog straha ne treba odbacivati Hristovo iscelenje niti tog iscelenja lišavati ranjene i one koji su zapali među razbojnike (v. Lk. 10; 30 – 34), te tako dopustiti da smrt ugrabi one koji bi trebalo da, po milosti dugotrpeljivog Boga, nadvladaju svoj grehopad. Prema tome, da bismo u duševnim strastima i mi imali čovekoljubivog Lekara – Boga, postarajmo se da budemo takvi prema našoj grešnoj braći, prinoseći im vino utehe pomešano sa jelejem sažaljenja, kako ne bismo pretukli hromog nego da bismo ga, naprotiv, po rečima božanstvenog apostola, iscelili. Tada ćemo se i mi, postavši satrudnici Božiji (Θεου συνεργοι), večno naslađivati dobrima, po blagodati i čovekoljublju Gospoda našega Isusa Hrista, Kojem neka je sa Ocem i Svetim Duhom slava i moć, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Milost vam od Gospodas sto sirite Jevandjelje i Istiny Xpicta Boga nasega

  2. Branislav

    Hvala Gospodu

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *