TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

SVETO UZNOŠENJE (ANAFORA) – KANON EVHARISTIJE

Gostoljubiva domaćica (Ugostilja[1]) i hraniteljica vernih

Preneporočna Vladičica postala je „životvorna zemlja“ iz koje je iznikao Hristos, to životvorno žito, kojim se sva vaseljena hrani. Postala je zemlja koja je kao plod donela, iznedrila Hleb besmrtnog života. Od sveprečiste Njene utrobe sazdano je svesveto Telo Vladike Hrista. Tako je Prisnodjeva postala „božanska Trpeza koja dariva telo i krv Onoga koji je neizrecivo iznikao iz Nje.“[2]
Na svakoj božanstvenoj Liturgiji Vladičica Bogorodica je ne samo sveta Trpeza, nego i „brižna starateljka i blagodatna ugostilja božanskom i bogotvornom hranom… Jednom rečju, ona upravlja svim onim čudesnim i nestvorenim darovima Svetoga Duha, onim darovima koji se darivaju u ovom životu, ali i onim koji se još čuvaju“ da bi bili otkriveni u budućem veku[3].
Potčinivši se predvečnoj volji Božijoj, Prisnodjeva se udostojila da postane hraniteljka sopstvenog Sazdatelja. A Njen Sin joj je za uzvrat podario blagodat da postane „hraniteljka svake umstvene i slovesne prirode (Anđela i ljudi). Jer ju je udostojio da im darove Svetoga Duha preizobilno dariva za hranu, piće, svakovrsnu sladost i tajinstveno veselje“[4]
Božanstvena Liturgija je svadbena Večera Ženika Hrista. Na toj blagodarstvenoj i slavoslovstvenoj Večeri, Časni Preteča je pozivar zvanica i dever, Hristos je Ženik Koji u isti mah i upravlja svetkovinom[5], a nenevesna Nevesta je ljubazna domaćica, ugostilja i hraniteljica zvanica.


NAPOMENE:

  1. Na grčkom: εςτιατωρ – domaćin (od reči – εςτια – ognjište), a u antičkoj Atini podmirivao je troškove (liturgiju) za ishranu članova svoga roda. (prim. prev.)
  2. Bogopoduca, stp. 22 i 30.
  3. Bogopoduca, stp. 204.
  4. Bogopoduca, stp. 172.
  5. Upor. Otk. 19, 9 i Mt. 22, 24: Sveti Kirilo Aleksandrijski, Na Jovana 2, 1, PG 73,264B.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *