TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

JEKTENIJA ZA PREDLOŽENE ČASNE DAROVE I SIMVOL VERE

Korisno dušama našim

Oproštaj i otpuštenje grehova i sagrešenja naših, od Gospoda molimo.
Narod: Podaj, Gospode.
Dobro i korisno dušama našim, i mir u svetu, od Gospoda molimo.
Narod: Podaj, Gospode.

Dobro i korisno koje ištemo od Gospoda, nije ono što ljudi u svetu obično smatraju „dobrim i korisnim“, jer, kako kaže sveti Zlatoust, „drugačiji je za verne smisao onoga što je korisno, u odnosu na ono što misle mnogi ljudi“[1]. Hrišćanin zna da postoji ne samo duša, nego i drugi život i na sve oko sebe gleda kroz prizmu večnosti.
Pa ipak, budući da mi hrišćani često ne znamo šta je korisno za našu dušu, molimo Hrista da nam podari ono što On smatra korisnim. Sveti Zlatoust još kaže: „Ti ne znaš šta je tebi na korist, ali Bog to dobro zna. Zato često od Njega tražiš nešto što ti škodi i što je opasno, ali Bog, Koji se promišlju Svojom stara za tvoje spasenje, ne vodi računa o onome što tražiš, nego se u svakoj prilici stara da primiš ono što ti je korisno“[2]. Zato vernika ne muči ako ne dobije ono što je tražio, jer veruje da je Gospod Onaj Koji po velikom mudrosti svojoj starajući se o svemu čovekoljubivo dariva ono što je na korist svima[3]. Te stoga, primio odgovor na svoju prozbu, ili ne, vernik je blagodaran i slavoslovi ljubav Njegovu.
Ako ne dobijemo od Boga ono što tražimo, to je zato što tražimo kamen, a ne Hleb života. „Neka sve tvoje prozbe imaju duhovni smisao, pa ćeš sasvim sigurno primiti ono što išteš“[4], naglašava sveti Zlatoust. Sam Gospod nas podstiče da ne tražimo beznačajne stvari, jer, kako nas uverava, samo je jedno potrebno (Lk. 10,42). Tako mi na božanstvenoj Liturgiji od Boga tražimo zapravo od Boga nebeski Hleb, Hrista. On je to jedno što nam donosi korist: nosi nas sve zajedno našem Ocu nebeskom.


NAPOMENE:

  1. Na Drugu poslanicu Korinćanima 2, 8, PG 61, 404.
  2. Na Ps. 145, 6, PG 55, 526.
  3. Vidi: Jutrenje u subotu, glas 4. Katizma.
  4. Ha Mateja 23, 4, PG 57, 312; 313. Upor. Mt. 7, 9.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *