TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

JEKTENIJA ZA PREDLOŽENE ČASNE DAROVE I SIMVOL VERE

Anđeo čuvar

Anđela mira, vernog vođu, čuvara duša i tepa naših, od Gospoda molimo.
Narod: Podaj, Gospode.

Svakog vernika, od trenutka njegovog krštenja, čuva jedan anđeo čuvar. Liturg usrdno moli Gospoda za svakog ko je primio sveto Krštenje: Priveži za njegov život anđela svetlog. Sam Gospod je spominjao anđele čuvare govoreći o maloj deci: Anđeli njihovi… stalno gledaju lice Oca moga nebeskoga (Mt. 18,10).
Prorok David nas uverava: Postaviće se oružan Anđeo Gospodnji oko onih koji Ga se boje, i izbaviće ih (Ps. zz,7). A Vasilije Veliki to tumači ovako: „Pored svakoga ko veruje u Gospoda, neprestano se nalazi anđeo, ukoliko ga mi ne oteramo svojim zlodelima. Jer kao što dim tera pčele, a smrad golubove, tako i anđela, čuvara našega života, odgoni i duboko žalosti smradni greh. Ako imaš u svojoj duši dela dostojna anđelske zaštite… Bog će pored tebe postaviti anđelsku stražu. I pazi kolika je sila anđelske prirode: Jedan anđeo može se porediti sa celom armijom… Kao što se bedemi podižu oko gradova i sprečavaju neprijateljske napade sa bilo koje strane, tako isto i anđeo“[1] kao kula sa bedemima štiti tebe sa svih strana.
Kada je prepodobni Makarije otišao u Konstantinopolj, nameri se jednoga dana na finog mladića kako plače pred nekom javnom kućom. Beše sakrio lice rukama i toliko ridao, da pomisliš da i nebo sa njim plače. Priđe mu, dakle, i zamoli ga da mu kaže razlog tolike žalosti. I on mu odgovori: „Ja sam, slavni slugo Božiji, po prirodi anđeo. Kao što svaki hrišćanin po krštenju dobije jednog anđela od Boga da ga čuva, tako je i meni bilo određeno da čuvam ovoga ovde čoveka. Ali mnogo me boli što ga vidim kako sagrešuje, kao sada kada se nalazi u ovoj javnoj kući. Kako da ne ridam nad ikonom Božijom, koja je završila u takvoj tami?“ Reče mu tada svetitelj: „A zašto ga ne posavetuješ?“ Anđeo mu na to odgovori: „Nemam prava da mu priđem. Jer otkako je počeo da sagrešuje, on je sluga demonima i ja nemam nikakve vlasti nad njim“[2].
Liturgovom prozbom tražimo od Gospoda da naš život bude takav da ne udalji od nas anđela čuvara. Jer on je, posle Gospoda, naša nada u spasenje.


NAPOMENE:

  1. Na Psalm 33, 5, PG 29, 364BC.
  2. Uporedi: Sveti Makarije, PG 34, 221AVS.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *