TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

JEKTENIJA I VELIKI VHOD

Gospode, pomiluj

Posle svake molitve koju liturg uznosi Bogu, verni po tri puta poju Gospode, pomiluj. „Iskati milost Božiju znači iskati Carstvo Njegovo koje je Hristos obećao dati onima koji ga ištu, kao što će nam dodati i sve drugo što nam je potrebno; zato se vernici zadovoljavaju tom prozbom, jer ona ima moć za sve prozbe zajedno“ (Sveti Nikola Kavasila[1]).
Gospode, pomiluj: „To je prozba već osuđenih, koji, nemajući više nikakva opravdanja i nemajući više nikakvih reči u svoju odbranu, ostavljaju za posledak taj vapaj ka Sudiji, te očekuju da budu uslišeni u tome što ištu – ali ne po svojoj pravednosti, već po Njegovom čovekoljublju. Na takav način oni priznaju veliku dobrotu Sudijinu, ali i svoju grešnost; tako ono prvo biva blagodarnost, a ovo drugo ispovest.“[2] Tražeći božansku milost, pokazujemo još da nemamo poverenja u svoja dela:

„Znaš dobro, Vladiko, da spasenje duše svoje
nikada ne poverih svojim delima i tvorenjima,
nego tvojoj, čovekoljupče, uvek pribegoh milosti,
drsko se pouzdavši da ćeš me svakako spasti, Svemilostivi,
i pomilovati, isto kao nekad bludnicu
i bludnoga sina, koji samo Sagreših! reče.
Tako pouzdavši se pribegoh, tako osmelivši se, dođoh.“
(Prepodobni Simeon novi Bogoslov[3])

* * *

Gospod nam je otkrio kako da budemo sigurni u veliku Njegovu milost: Treba da praštamo svojoj braći. „Volimo jedan drugoga, pa će i Bog voleti nas. Budimo dugotrpeljivi jedan prema drugome, pa će i Bog biti dugotrpeljiv pram našim sagrešenjima. Ne uzvraćajmo zlo za zlo[4] koje su nam učinili, pa nećemo biti kažnjeni po svojim gresima. Jer otpuštanje svojih sagrešenja nalazimo u praštanju svojoj braći. A milost Božija nalazi se skrivena u našem sopstvenom milosrđu prema bližnjemu“, kaže sveti Maksim Ispovednik, pa dodaje: „Eto, Gospod nam je podario i otkrio način da se spasemo i dao nam je večnu vlast da postanemo,čeda Božija[5]: u našoj sopstvenoj volji, dakle, nalazi se naše spasenje.“[6]


NAPOMENE:

  1. Tumačenje svete Liturgije, Četrnaesta beseda, Beseda Novi Sad 2002, str. 66. (PG150, 396D-397A).
  2. Isto, Trinaesta beseda, str. 62 (PG 150, 393V)
  3. Himna 42,4854, SC 196,40.
  4. upor. Pim. 12,17.
  5. Jn 1,12.
  6. Podvižničko slovo 42, PG 90,953AB.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *