NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

VHOD SA JEVANĐELJEM – MALI VHOD – I „ČTENIJA“

Gornje mesto

Trisvetom pesmom liturg i verni narod poistovetili su se sa redovima anđela u delu slavoslovlja Trojedinog Boga. Sada i sveštenik krećući se između svetog Prestola i Gornjeg mesta, podražava anđelske redove koji sa dva [krila] lete, oko Prestola Božijeg i kliču nećutnim ustima, neprestanim slavoslovima.[1] Te tako ne samo zahvaljujući anđelskoj Trisvetoj pesmi, nego i pokretima anđelskim doživljavamo čin zajedničkog sasluženja neba i zemlje. Prilazeći svetom Prestolu liturg slavoslovi Gospoda Koji dolazi u naš svet: Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje. Gospod je Blagosloven i Sin Blagoslovenoga (Mk. 14,61). Blagosiljamo Ga i slavimo Ga i to ne znači „da mi nešto Njemu doprinosimo, nego da smo mi sami na velikom dobitku“ (Sveti Zlatoust[2]). Blagosiljamo Hrista, to jest prinosimo mu Reč dobru (Ps. 44, l)[3]. A On prinosi Samoga Sebe, On koji jeste Reč [Logos] i to Dobra, On, „Dobra i Blaga Reč [Logos]“ od Oca je rođen (Sv. Atanasije Veliki[4]).

* * *

Liturg od svetog Prestola odlazi na Gornje mesto, to jest sedište za episkopa, koje se nalazi istočno od svetog Prestola i simvoliše presto Božiji: „Gornje mesto prikazuje nednebesni Isusov presto“ (Sveti Simeon Solunski[5]). Tu simvoliku ističe i liturgovo slavoslovlje: Blagosloven si na prestolu slave Carstva tvoga. Liturg istovremeno podražava Heruvime koji blagosiljaju Boga: Blagoslovena slava Gospodnja sa mesta Njegova (Jezek. 3,12).
Božanstvena Liturgija na zemlji je živo izobraženje [ikonizacija] nebeske Liturgije: Potom videh, i me, mnoštvo naroda kojeg ne može niko izbrojati, od svakoga plemena i roda i naroda i jezika, stajaše pred prestolom i pred Jagnjetom, obučeno u haljine bele, i palme u rukama njihovim; i klicahu snažnim glasom, govoreći: Spasenje je u Bohu našemu koji sedi na prestolu i u Jagnjetu. I cvu anđeli… pokloniše se Bogu, govoreći: Amin! Blagoslov i slava i premudrost i blagodarnost i čast i sila i moć Bogu našemu u vekove vekova. Amin! (Otk. 7,9-12).


NAPOMENE:

  1. Sveti Vasilije Veliki, Božanstvena Liturgija, Molitva svetog Uznošenja, Služebnik, str. 160.
  2. Ha 134. Psalm, 7, PG 55, 399.
  3. Glagol Blagosiljam [ευλογω] znači: „govorim [λεγω] (nekome) nešto dobro, blago[καλο, αγαθο).
  4. Beseda 3. Protiv Arijanaca 67, PG 26, 464S.
  5. O Svetom hramu u osvećenju 135, PG 155, 345V.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *