TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

MIRNA JEKTENIJA I ANTIFONI

Opet i opet Gospodu se pomolimo

Đakon: Opet i opet u miru Gospodu se pomolimo. Zaštiti, spasi, pomiluj i sačuvaj nas Bože, blagodaću tvojom.
Narod: Gospode, pomiluj.

Pomenuvši Presvetu, Prečistu, Preblagoslovenu, slavnu Vladičicu našu Bogorodicu i Prisnodjevu Mariju sa svima Svetima, sami sebe i jedni druge i cav život svoj Hristu Bogu predajmo.

Narod: [u grčkom tekstu: Presveta Bogorodice, spasi nas] Tebi, Gospode.
Božanstvena Liturgija je čovekov put da se sretne, da viDi, da opšti sa Bogom. Na tom putu svaki korak je u isti mah i kraj i početak.
Opet i opet… Nije ponavljanje već prouznesenih prozbi, nego traganje za novim opitima. Dobro „koje se stiče svaki put je, razume se, veće od svih onih koja su već stečena; stečeno dobro samo po sebi ne ograničava traganje, nego završetak onog već otkrivenog, onima koji se uspinju, postaje podstrek za sticanje uzvišenijih. Tako se onaj ko se uzvisuje nikada ne zaustavlja, jer mu je svaki početak povod za novi početak… Uzvisujući se, duša uvek prolazi kroz uzvišenija [duhovna] stanja i tako se uspinje ka beskonačnom“ (Sv. Grigorije Nisijski[1])
Opet i opet… Ne možemo se zasititi obraćanja Gospodu, izgovaramo iste reči i uvek žedni tražimo iste stvari. A kada nam ih Njegova ljubav pruži, vidimo da nisu istovetne sa onima koje smo već imali. Osvedočujemo se da sve dok smo u ovome svetu uvek postoji mogućnost da priđemo još bliže miru Božijem, ljubavi Presvete Bogorodice, opštenju sa Svetima. Jer što se više očišćuju od greha naše telo i duša, to nam se obilnija blagodat božanstvene Liturgije dariva.


NAPOMENE:

  1. Na Pesmu nad pesmama, 8, PG 44, 941C.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *