TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

MIRNA JEKTENIJA I ANTIFONI

Neka se ne zbunjuje srce vaše (Jn. 14, l)

Božanstvena Liturgija je prisustvo vaskrsloga Hrista. Mi verni se sabiramo u hramu oko životvornoga Groba, to jest svetog Žrtvenika i žudimo da Ga vidimo, da Ga čujemo, da Mu priđemo i da budemo, kao i Njegovi učenici, Njegovi satrpeznici.[1]
Mi, nažalost, nismo mironosice koje hitaju na grob Gospodnji, srdaca koja bukte bogožudnjom. Ne dovodi nas, dakle, ona smelost, ona žudna ljubav, u hram Božiji, nego strah od opasnosti koje nam odasvud prete. Veoma često smo nalik na skup preplašenih i zabrinutih đaka čija nada u Carstvo Nebesko bledo treperi i samo što se ne ugasi. Sabranje vernih čija su srca zatvorila vrata nadrazumnoj ljubavi kakvu gaje mironosne duše. Mironosice, bilo kojoj epohi pripadale, zatvaraju oči pred opasnostima, a maloverni zatvaraju srca Nadi.
Takvom sabranju javlja se Hristos. Kao ženik izlazi iz Groba i ulazi među nas. Ulazi u naša zatvorena srca. Njegov dolazak razvejava naše strahove. Njegova ljubav nam pruža Njegov mir: Neka se ne zbunjuje srce vaše, …mir svoj dajem vam (Jn. 14. l i 27).


NAPOMENE:

  1. Upor. Lk. 24, 39 i Jn. 21, 13.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *