TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

MIRNA JEKTENIJA I ANTIFONI

Da nas izbavi od teskobe

Ovom molbom od Gospoda pre svega tražimo da nas izbavi od onih okolnosti koje nas prinudno dovode u bilo kakvu situaciju, pa čak i na put Božiji. Jer Bog želi „da ništa, od svega što vodi do osvećenja, ne bude po prinudi i sili, već po slobodnom izboru i samovlasnom nastrojenju duše“ (Sveti Metodije Olimpski[1]) Bez slobode nema duhovnog života: „Nema vrline u onome što biva po sili“ (Sv. Jovan Damaskin[2]).
Ujedno ištemo da se izbavimo od raznovrsnih materijalnih potreba. Tu vrstu nevolje današnji čovek naročito teško proživljava. Iako živi u društvenoj zajednici koja, kao nikada pre, zadovoljava čovekove materijalne zahteve, čovek doživljava dramu „potreba“ bez kraja i konca. Taman zadovolji jednu „neizbežnu potrebu“, pojave se dve nove.
Najrazličitije „neizbežne potrebe“ sputavaju čovekovu slobodu. Svešteni Zlatoust o tome veli: „Što su ti veće potrebe [za stvarima], to ti je manja sloboda… Oslobodimo se tog strašnog robovanja i budimo već jednom slobodni. Zašto stalno sami sebi izmišljamo najrazličitije beskrajne nove potrebe?“[3], pa nastavlja: „Zaista je poželjno i vredno truda da čovek jednom raskine lance i da osvoji nebeski grad.“[4]
Ovom molbom tražimo od Gospoda da nam se raskinu ropski lanci tolikih nevolja. Zajedno sa Psalmopojcem molimo Hrista: Gospode, iz nevonja mojih izbavi me (Ps. 24,17).


NAPOMENE:

  1. Gozba dvanaest devica 3, 13, PG 18, 81S
  2. O dvema voljama u Hristu 19, PG 95,149V.
  3. Na Jevanđelje po Jovanu 80, 3 PG 59, 437-8.
  4. Isto.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *