TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

TUMAČENJE BOŽANSTVENE LITURGIJE

MIRNA JEKTENIJA I ANTIFONI

Da nas izbavi od opasnosti

Svakoga dana otkrivamo nove opasnosti koje prete našem životu. Saznajemo za prirodne katastrofe, ratove, nesreće, ubistva. Saznajemo sve što se zbiva u svetu. Ova saznanja u nama izazivaju nesigurnost, uznemirenost, teskobu. Osećamo se nesigurni u svojoj sopstvenoj kući. Neprekidan strah vlada dušom današnjeg čoveka. Ne zna od koga, kada i kako će mu zapretiti opasnost.
U ovom metežnom svetu osećamo spokojstvo i sigurnost jedino kada priđemo Bogu sa poverenjem malog deteta. Na to nas podstiče avva Isak: „Ne govori pred Bogom ništa iz znanja, nego Mu se detinjim mislima približi… da bi te udostojio Očinskog promisla kakav očevi imaju o svojoj nedorasloj deci. Rečeno je: Gospod čuva odojčad (Ps. 114,6). Dete (to jest onaj ko je detinje prostodušan i pun poverenja) polazi za zmijom, hvata je za vrat, a ona ga ne ujeda… Dete… sedi nago po hladnom danu, na zimskoj studeni i izmaglici, i ne razboli se, jer [njegovo] telo [koje nije otporno]… onaj skriveni Promisao prekriva drugačijom, nevidljivom odećom, čuvajući njegove nežne udove kako im ništa ne bi naškodilo.“[1]
Molimo Boga da nas uputi kako da izbegnemo svaku opasnost. To jest, da nam podari veru i poverenje kakvo ima malo dete prema svome ocu.


NAPOMENE:

  1. Podvižnička slova 49. slovo, Bgd. 2006. str. 185.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *