NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

 

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE
Komentari i napomene profesora V. N. Iljina
 

 
SVETA I VELIKA NEDELJA PASHE
LITURGIJA
 
Poct se okončava u ponoć,[1] i zbog toga se liturgija na svetu Pacxy služi veoma rano, neposredno nakon jutrenje.
Služi se liturgija svetog Jovana Zlatousta.
Kako smo rekli, svojevrsnu srž pashalne jutrenje predstavlja kanon svetog Jovana Damaskina, dok se kao svojevrsno središte pashalne liturgije primećuje čitanje iz Jovanovog jevanđelja (Jn. 1,1-17). Ovom čitanju prethodi čitanje iz Dela apostolskih (Dela ap. 1, 18). Svedočenje jevanđeliste jeste svedočenje upućeno čitavom svetu. To je svedočenje o božanstvenosti vaskrslog Spasitelja sveta, Hrista, Koji je bio, jeste i biće istinski Loroc, Onaj Koji Jeste i Onaj koji je Vaskrsao i Koji odlazi tamo gde je i ranije bio (pogl. Jn. 8,15; 6,62), jer: „I niko se nije popeo na nebo osim Onaj koji siđe s neba, Sin Čovečiji koji je na nebu“ (Jn. 3,13).
U delu Jevanđelja koje se čita primećujemo dva bogoslovska segmenta, naime to su stihovi 1-4 i 14. stih.
Smisao ovih stihova, u njihovom liturgičkom tumačenju, jeste da vaskrsnuti može samo Onaj Koji Jeste, neko ko je Večan jer vaskrsenje izražava činjenicu nerobovanja uništenju i prolaznosti: „I evo, ja sam sa vama u sve dane do svršetka veka. Amin.“ (Mt. 28,20). Ovo je mogao reći samo Onaj koji je za sebe rekao: „Ja sam Prvi i Poslednji“ (Otkr. 1,17).
Jevanđelje koje se čita na Pashu jeste na neki način istorija o večnosti Tvorca i istorija o Novom stvaranju.
Što se tiče osnovnih tekstova pashalne službe, kao i službe Velike subote, slobodno se može reći da oni odišu drevnošću jer elemente ovih službi susrećemo u spomenicima hrišćanske literature u kojima prepoznajemo i tesnu povezanost Pashe i liturgije. Ta veza sačuvana je i u savremenoj Pravoslavnoj bogoslužbenoj praksi.
Punoća Pashe otkriće se u životu budućeg veka, ali i sada, ovde na zemlji, u lepoti Pashalne noći, vernicima je dat predukus večne radosti i njene nebeske dubine, njenog nemerljivog sjaja.
 


 
NAPOMENE:

  1. ,Do oglašavanja petlova“,- 89. pravilo Trulskog sabora. Takođe pogledati 1. pravilo svetog Dionisija Aleksandrijskog.
Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *