NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE

 

TUMAČENJE BOGOSLUŽENJA STRASNE SEDMICE I PASHE
Komentari i napomene profesora V. N. Iljina
 

 
PASHALNA POLUNOĆNICA
 
Vaskrsenje Hristovo, Praznik nad praznicima, započinje praznovanje još u večernji i liturgiji svete i Velike subote, dok zaslepljujuća svetlost Pashalnog jutrenja i liturgije predstavljaju zenit večnog dana.
Po Tipiku, Velikosubotnju liturgiju je potrebno okončati u drugi čas noći (negde oko 20 časova, po našem računanju vremena). Tipik dalje napominje da se ne izlazi iz hrama (manastirska praksa), tako da bratija ostaje da sedi na svojim mestima i uzima „po jedan komad hleba, po šest smokvi ili urmi i po jednu čašu vina“. U toku obeda čitaju se Dela apostolska, i to čitanje traje do zvonjenja koje kazuje o početku Pashalne polunoćnice (koja obično počinje u 23.30).
Što se tiče prakse po parohijskim crkvama, čitanje Dela apostolskih obično počinje oko 20 časova, i u toku tog čitanja biva okupljanje vernika za predstojeće bogosluženje.
Posle Ps. 50, peva se kanon Velike subote.
U toku pevanja polunoćnice biva unošenje plaštanice u oltar, i njeno polaganje na presto (gde ostaje sve do praznika Vaznesenja Gospodnjeg, kao znamenje četrdesetodnevnog prebivanja Vaskrslog Gospoda na zemlji).

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *