НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Свето писмо и тумачења » ТУМАЧЕЊA ДЕЛА АПОСТОЛСКИХ

ТУМАЧЕЊA ДЕЛА АПОСТОЛСКИХ

 

ТУМАЧЕЊA ДЕЛА АПОСТОЛСКИХ
 
ПУТОВАЊА АПОСТОЛА ПАВЛА
 
Павле је путовање започео од Дамаска и дошао је у Јерусалим, одакле се запутио у Тарс, из Тарса у Антиохију а затим опет у Јерусалим а одатле по други пут у Антиохију. Будући заједно с Варнавом одређен за дело апостолства, одатле је стигао у Селевкију а затим на Кипар, где је и почео да се назива Павлом.
Након тога се упутио у Пергу, па у Антиохију Писидијску а онда у Иконију, па у Листру, у Дерву и у Ликаонију, затим у Памфилију па поново у Пергу, затим у Аталију и трећи пут у Антиохију Сиријску и трећи пут у Јерусалим, поводом питања о обрезању. После тога је и четврти пут ишао у Антиохију а други пут у Дерву и Листру, затим у Фригију и у Галатијску земљу, па у Мизију.
Одатле је отишао у Троаду па у Неапољ а затим у македонски град Филипе. Прошавши Амфипољ и Аполонију, стигао је у Солун, а затим у Верију и Атину. Одатле путује у Коринт, затим у Ефес и Кесарију а онда по други пут у Антиохију Писидијску, па у Галатијску земљу и у Фригију, онда по други пут у Ефес да би након тога, по други пут прошавши Македонију поново, други пут, стигао у Филипе а из Филипа поново у Троаду, где је и васкрсао палог Евтиха. После тога стигао је у Ас, а затим у Митилину.
Онда је пристао на обали насупрот Хиосу, а затим стигао на Самос одакле је отишао у Милит, где је позвао ефеске црквене старешине (презвитере) и беседовао с њима. После тога упутио се на Кос, па на Родос а одатле у Патару. Одавде иде у Тир а затим у Птолемаиду па у Кесарију, одакле се опет и по четврти пут вратио у Јерусалим. Из Јерусалима су га послали у Кесарију да би, најзад, одатле као сужањ био упућен у Рим.
На тај начин је из Кесарије стигао у Сидон а одатле у Миру Ликијску па онда у Книд одакле је, уз многа лишавања, стигао на острво на којем га је ујела змија. С острва одлази у Сиракусу а затим у Ригију Калабријску и у Потиоле, одакле пешице долази у Рим. Овде су га на Апијевом тргу и код Три крчме дочекали верујући. Пошто је на тај начин стигао у Рим, овде је проповедао током довољно дугог периода и на крају је у самом Риму примио и мученичку смрт, после доброг подвига којим се овде подвизавао.
На месту где су почивале његове мошти Римљани су подигли прекрасно здање и базилику, сваке године празнујући његов помен у трећи дан пред јулске календе. Овај блажени човек је и пре тога дао много савета везаних за благочестив живот и врлине, а дао је и много практичних поука. Најзад, а што је посебно важно, он је у својих четрнаест Посланица изложио сва правила за човеков живот.
 

 

 

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *