Tri dara Velikog posta

Protojerej ARTEMIJE Vladimirov

 

Zašto se predvaskrsni post naziva „Velikim“? Verujem da to nije toliko zbog njegovog četrdesetodnevnog trajanja, koliko zbog njegove važnosti u životu Hristovih učenika.

Koja je svrha posta kao Božje zapovesti? Njegova svrha je naše jedinstvo sa Velikim i Svemogućim Bogom.

Jer si Ti Veliki i činiš čudesa, Ti si Bog Jedini (Veliki).“

Ulazeći u prolećnu Četrdesetnicu, očekujemo da ćemo dobiti neophodnu čudesnu i blagodatnu pomoć našeg Spasitelja kako bismo izvojevali pobedu nad sobom.

PRVI DAR Iskupitelja čoveku koji razumno posti je neprestana pažnja uma prema svemu što se događa u njegovoj duši. Sve dok je hrišćanin rasejan, nikada neće moći da prepozna spletke zlog duha ili da primeti dejstvo pogubnih strasti gordosti, požude i besa.

DRUGI DAR Gospodnji Njegovom pažljivom učeniku je srdačna molitva. Poput oštrog mača, lako odseca sve mentalne izgovore i spoljašnja iskušenja, čineći hrišćane neranjivim za napade neprijatelja ljudskog roda.

TREĆI DAR Vaskrslog Spasitelja je smirenje i zahvalnost. Zaista, spoznaja naše nemoći privlači blagodat u srce. I primanje obilne Božje pomoći podstiče dušu da se izlije u neprestanom blagodarenju našem Svemogućem i Milosrdnom Nebeskom Ocu.

Primivši ove darove iz velikodušne desnice Gospodnje kao nagradu za našu oskudnu, ali iskrenu revnost, povedimo računa da ih nepromišljeno ne izgubimo, već da ih radosno položimo pred noge Pobedioca smrti na dan svetlog Vaskrsenja Hristovog i On će nam svima nesumnjivo pokazati neshvatljivu punoću Njegove ljubavi!

 


Prevod sa engleskog za svetosavlje.org
Bojana Milidragović

Izvor:
Orthodox Christianity

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *