NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » TIHI GLAS

TIHI GLAS

 
Episkop HRIZOSTOM (Vojinović)
TIHI GLAS

 
MANASTIRI – MUZEJI
 
Zahvalan sam Bogu što me je udostojio svoje velike milosti da i po treći put služim u ovoj veličanstvenoj Despotovoj zadužbini.
Kad sam pre nekoliko godina uzišao prvi put na amvon ove slavne crkve navrle su mi suze od uzbuđenja što sam udostojen te velike časti.
Jer, svaka ova naša stara crkva izaziva u nama slike iz vremena naše tužne i slavne prošlosti. Ovde je 1418. godine despot Stefan Visoki prisustvovao sa svojom vlastelom osvećenju crkve. Kraj ovog su manastira resavski monasi danonoćno vredno prepisivali knjige za celu Srpsku crkvu. Ovde je Konstantin Filozof pisao svoja dela. Tu je možda i sam Despot napisao onu svoju nadahnutu pesmu o ljubavi. Tu su mnogobrojni manasijski monasi svojim krupnim glasovima večerom pevali psalme i pesme duhovne. Ovamo je Despot sa svojom majkom caricom Milicom dolazio na molitvu. Pod svodovima ove svoje zadužbine bio je i sahranjen. Tu su se nad njegovom grobnicom držala bdenija i služile svete liturgije preko pet stotina godina skoro bez prestanka.
Zato nas je pre nedelju dana bolno dirnuo onaj napis u Politici u kome neki novinar traži da vlasti zabrane obavljanje bogosluženja po ovim starim crkvama, jer, tobož, čađ od sveća i kandila smeta živopisu.
Ko je, braćo i sestre, čuvao ove stare crkve kad se za novine i za novinare još nije ni čulo ni znalo? Čuvali su ih naši monasi i naš prost srpski narod i vera tih monaha i tog naroda. Kad dim iz kadionica i od sveća i kandila nije smetao toliko vekova, neće – nadamo se – smetati ni odsada. Nemanjići i Lazarevići i nisu podizali ove crkve da ih turisti gledaju, nego da se u njima srpski narod Bogu moli. Ovo, braćo i sestre, nisu samo kulturni spomenici. Ovo su u prvom redu naše svetinje. Da su bili samo spomenici oni bi davno i davno nestali kao što su nestali svi vladarski i vlastelinski dvorovi i skoro sve čisto svetovne građevine iz onog vremena. Šta je ostalo od čitavog grada Kruševca? Samo sveta crkva Lazarica. A od svetovnih građevina – samo deo jedne kule i više ni kamen na kamenu.
U ime ovih naših svetinja ja vas sve, braćo i sestre, molim da svuda i na svakom mestu zastupamo mišljenje da se ove naše stare i slavne crkve ne pretvaraju u muzeje, kako to onaj novinar predlaže, nego da ostanu i dalje to što su vekovima bile i čemu su namenjene od onih koji su ih zidali.
Mi ne znamo šta se iza onog novinarskog članka krije i zato strepimo. Jer čujemo da se u Makedoniji već ne služi uopšte u manastiru Svetom Naumu na Ohridskom jezeru, u crkvama Svetog Klimenta i Svete Sofije u Ohridu, u manastiru Svetog Jovana Bigorskog kod Debra i u crkvi Svetog Spasa u Skoplju. Na Kosovu i u Metohiji Savet za kulturu pokrenuo je korake kod oblasnog izvršnog veća u Prištini da se zabrani služenje u Peći, Dečanima, Sopoćanima i Gračanici…
Ja vas sa ovog svetog mesta ponovo molim, braćo i sestre, ma kakav položaj zauzimali, da ovuda zastupamo mišljenje da do toga ne dođe jer bi jedna takva odluka kod našeg življa bolno i prebolno odjeknula.
U ime ovih svetinja i u ime Srpske crkve ja vam unapred zahvaljujem ako ovu pravednu stvar – stvarajući javno mnenje – budete pomogli. U to ime: Od Boga vam milost, od srca radost, a od svetog despota Stefana i svih srpskih svetitelja blagoslov ovde i svuda, sada i vazda – Amin da Bog da!

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *