NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » TIHI GLAS

TIHI GLAS

 
Episkop HRIZOSTOM (Vojinović)
TIHI GLAS

 
PREDGOVOR TREĆEM IZDANJU „TIHOG GLASA“[1]
 
Jeromonah, a potom episkop braničevski Hrizostom rano se pročuo kao izvanredni besednik. Njegove, u početku retke, besede vrlo su rado slušane, jer on nije prepričavao evanđelske tekstove, iako ih je koristio, već su Vladičine besede u našem siromašnom i zastarelom načinu propovedanja, predstavljale „sve novo.“
Skromni i suviše osetljivi Vladika, naročito kada je bila u pitanju njegova neobična ličnost, nije u početku beležio i objavljivao svoje besede, a što je bila velika šteta. Da je bio malo manje kritičan prema sebi i svojim propovedima, mi bismo danas imali mnogo veću zbirku njegovih zlatoslovnih beseda. A i ovo što je objavljeno u knjizi „Tihi Glas“, ugledalo je sveta zahvaljujući onima koji su ga ohrabrivali da i taj svoj dar ne stavlja „pod mericu, nego na svećnjak “ Prvo izdanje „Tihog Glasa“ pojavilo se 1986. godine, u vreme, dakle, kada je tihi glas episkopa Hrizostoma postajao još tiši, a on se već spremao da se „pribere k rodu svome.“ Radost svih onih koji znaju da se dobro raduju, a posebno poštovalaca episkopa Hrizostoma, bila je neizmerna. Knjiga Vladičinih beseda, čiji je tiraž bio 2. 000 primeraka, ušao je u domove pravoslavnih vernika za mesec dana i ona se nigde više nije mogla nabaviti. Drugo izdanje ove knjige, fototipsko i ispravljeno, opet u izdanju Braničevske eparhije, nestalo je na tržištu u rekordnom vremenu.
Nedavno objavljena spomenica „Episkop Hrizostom – život i rad“ probudila je ponovo interesovanje za Vladičinu zbirku beseda „Tihi glas“ koja se, već izvesno vreme, ne može nabaviti ni u antikvarnicama. Stoga je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio da objavi i treće izdanje „Tihog Glasa“ s tim da ono čini izdavačku celinu sa spomenicom „Episkop Hrizostom – život i rad“ Knjiga je, dakle, u tehničkom pogledu prilagođena spomenici – većeg je formata i sličnog likovnog rešenja. Sam tekst ostao je nepromenjen (ispravljene su samo štamparske greške propuštene u prvom izdanju sa kog je ovo treće, sinodsko izdanje, fototipski umnoženo), ali je knjiga bogatije opremljena i sadrži znatno veći broj fotografija, od kojih se mnoge objavljuju prvi put.
 
SAVA, episkop šumadijski
 
I gle, Gospod prolažaše, a pred Gospodom velik i jak vjetar, koji brda razvaljivaše i stijene razlamaše; ali Gospod ne bješe u vjetru; a iza vjetra dođe trus, ali Gospod ne bješe u trusu; a iza trusa dođe oganj, ali Gospod ne bješe u ognju. A iza ognja dođe glas tih i tanak. I to bješe Gospod.
 
I Knj. o carevima 19, 11-12.
 


 
NAPOMENE:

  1. Prva arhipastirska beseda održana posle hirotonije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *