Тетовирање

Питање:
Помаже Бог Оче и Благословите… Причитао сам неке предходне одговоре везане за тетовирање… Мој разлог је следећи… У културама Јермена, Копта и Хришћана у Либији и неким Арапским земљама је обичај тетовирања Крста из разлога ако се упокоје да их неби сахранили као мухамеданце… Пошто сам ја из РС и знате стање код нас… размишљао сам да тетовирам Крст из истог разлога…. Интересује ме ваше мишљење…
Хаџи Михајло


Одговор:
Бог те благословио драги Хаџи Михаило. “Не ударајте на себе никаквих белега. Ја сам Господ! ” (3 Књ. Мојсејева, 19, 28) . Tреба се држати Светог Писма, које је Божије Откровење а не традиција било чијих, или како то ви кажете “култура”. И наше мајке у “Данку у крви” урезавале су крсно знамење својим синовима које су регрутовали у турске војне школе да би касније били љути војници звани јањичари. Тог бола је било свуда. Разна емотивна сећања на нашу историју понекад одвлаче од здравог појма Цркве. Имали смо проте који су ниже крста носили пиштоље и сабље, и борили се за слободу и хришћанство, и тадашња Црква на нашим просторима се уздржавала канона, јер је то била чистосрдачна борба “за крст часни и слободу златну”. И поред најискренијих побуда данас је тако нешто чак и незамисливо. Разна су времена и потребе Цркве, као и њена икономија ради оправдавања неких изузетних случајева. Тако и ова ваша ослањања на давну историју да би подржали тетоважу сасвим губе свој смисао. Тетоважа у данашњем друштву садржи сасвим супротну конотацију; сасвим супротне поруке хришћанству, јер се она развија у јавно непријатељским срединама за Христа.
Ваши аргументи су слаби. Брига о нашем телу не би требала да буде приоритет. Ако га осветимо нашим обожењем лако ће га неко крозу 200 година наћи, зато што се то дешава по Божијој вољи и нашем обожењу у Господу. Није битно где и како ће да умрете ако сте ви црквен човек – православни хришћанин? Колико је мученика у амфитеатру у Риму завршило у чељустима лавова, и једндоставно прошли кроз, рекло би се, и срамни њихов биолошки систем па не памтимо да се ико од њих нешто посебно бринуо о телу. Васкрсење је за све одговор! Онај ко верује да је Господ Бог нас саздао из праха земаљског неће имати проблема да верује да ће то Он опет поновити у нашем васкрсењу, када ће се поново наша душа сјединити са нашим умрлим телом. А то је сва суштина хришћанства, јер да нема васкрсења по ап. Павлу узалудна је ова вера наша. Заиста је надразумно чудо стварање нас из ничега, и та душа жива у нама, и чудо ће бити и Други Долазак, и та Сила, која ће опет да “ствара” из праха земаљског, да ће у једном магновењу да сједини душу са овим телом, када ће у нама да “понови” васкрсење Богочовека, и тако финализује спасење палог, т.ј. умрлог човека.
А ви хаџија – који сте ходали по Христови стопама немојте да се “египтатски” и “вавилонски” мастилом шарате по телу, јер је оно већ Богообразно и боголико, и нема потребе да преправљате ту Божију Премудрост у вама. Шта је овом народу! ? У свом неком комплексу човек је способан и најгоре ствари да учини ради доказивања и поистовећења са нормом средине у којој се он налази, или пак да штрчи, да се доказује да је посебан и важнији. Зар то није класична гордост? Ви као “хаџија” не би требали да копирате римске легионаре, које су тетовираним симболим говорили којој командној групи припадају, јер вама команда је изречена у Библији. И она је конкретна: Михаило, носиоче имена небеских сила, нема шарања по телу! Треба другачије градити наше препознавање у нашој средини, а прво и раније свега треба почети од наше словесности коју нам је Бог дао. Градити себе у Логосу, у Речи Божијој! Немојте да се тетовирате, а крст носите око врата који је већ раније на св. престолу освећен. То више и није савет него моја потражња, а ви по вашој савести и вери поступите.
Ваш у Христу
оЉуба

Comments are closed.