NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Teška iskušenja bludi

Teška iskušenja bludi

Pitanje:
Pomože Bog! Zapao sam u teška iskušenja bludi, laži, zadovoljstva! Pre godinu dana sam se krstio, i tada sam bio presrećan.Išao sam na Bogosluženja, ali to dugo nije trajalo, zapao sam u iskušenje bludi u početku sam uspeo nekako da savladam to ali kasnije su ta iskušenja bila toliko silna da sam se predavao zadovoljstvima! Više puta sam preskakao Bogosluženja po više nedelja, pošto spadam u omladinu (žurke, pijanstvo, naslađivanje bludom, bio sam gord prema roditeljima, sve me je nerviralo, bludnih radnji, zapustio sam molitvu) , ali Sveblagi Gospod me je ponovo vratio ka veri, međutim to vraćenje veri je bilo privremeno opet bi padao u strašne bludi i iskušenja! Trenutno sam student i pokušavam da živim po Svetom pismu ali grehovi su toliko strasni da se stidim da kažem ovde sam naveo koji su! Jedino mi pomisao na manastire daje mir, kad got se vratim sa nekog pokloničkog putovanja ja se osećam ispunjen ljubavlju! Stidim se da pričam detalje na ispovesti, samo konkretno u šta spadaju grehovi (blud, naslađivanje, telesna ugađanja, zadovoljstva, laži, oslabljenost u veri, neposlušnost) želeo bih da mi pomognete! Hvala unapred!
N.N


Odgovor:
Bog ti pomogo, To što si se krstio pre godinu dana je velika stvar za tebe, samo je pitanje koliko si se pre krštenja duhovno spremao za tu veliku Sv. Tajnu. Po onome šta si posle toga radio, rekao bih da si se krstio samo da bi bio kršten. Pokušaću da ti kroz nekoliko saveta pomognem kako da pobediš bludnu strast u tebi jer vidim da stalno BLUD naglašavaš, kako da ti je to neki uspeh u životu. Dok ne pronađeš nekog vrlo iskusnog duhovnika koji će ti pomoći evo nekoliko saveta koje nadam se nećeš kao i ovo do sada započeti pa se vratiti na ono što ti je „slađe“. 1. Uzdržavaj se u jelu i piću i spavaj na tvrdom.
2. Nikada ne prizivaj u sećanje telesne grehe koje si ranije činio.
3. Pokušaj da izbegavaš prisne kontakte, šale i dodire sa licima suprotnog pola.
4. Moli se Gospodu da te izbavi od bludnih pomisli.
5. Uzdržavaj se od „slatkih“ želja strahom od budućih kazni posle smrti.
6. Osenjuj se krsnim znakom i neka ti to bude oruđe za odbacivanje bludnih i pohotnih želja u tvom srcu.
7. Češće misli na smrt.
8. Češće se ispovedaj i sve otkri svešteniku bez stida. Jer kad se ne stidiš da radiš loše, nemoj da se stidiš da to ispovediš.
9. Bavi se fizičkim radom nemoj da lenjstvuješ i dočekaj kraj dana umoran.
10. Čitaj sv. Pismo i Svete Oce.
11. Obuzdavaj vid i sluh od svega što uzbuđuje bludnu strast (razne fotografije, nečiste knjige, filmove, razuzdane razgovore itd.) Ako probaš da se na ovaj način čuvaš, videćeš kako je lepše živeti.
Iskreno se pokaj za sve što si do sada uradio i ne boj se Gospod je milostiv. Seti se samo da je i razbojniku koji je razapet sa Njim na krstu oprostio sve kad se iskreno pokajao.
S poštovanjem
o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *