Тешка искушења блуди

Питање:
Поможе Бог! Запао сам у тешка искушења блуди, лажи, задовољства! Пре годину дана сам се крстио, и тада сам био пресрећан.Ишао сам на Богослужења, али то дуго није трајало, запао сам у искушење блуди у почетку сам успео некако да савладам то али касније су та искушења била толико силна да сам се предавао задовољствима! Више пута сам прескакао Богослужења по више недеља, пошто спадам у омладину (журке, пијанство, наслађивање блудом, био сам горд према родитељима, све ме је нервирало, блудних радњи, запустио сам молитву) , али Свеблаги Господ ме је поново вратио ка вери, међутим то враћење вери је било привремено опет би падао у страшне блуди и искушења! Тренутно сам студент и покушавам да живим по Светом писму али грехови су толико страсни да се стидим да кажем овде сам навео који су! Једино ми помисао на манастире даје мир, кад гот се вратим са неког поклоничког путовања ја се осећам испуњен љубављу! Стидим се да причам детаље на исповести, само конкретно у шта спадају грехови (блуд, наслађивање, телесна угађања, задовољства, лажи, ослабљеност у вери, непослушност) желео бих да ми помогнете! Хвала унапред!
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого, То што си се крстио пре годину дана је велика ствар за тебе, само је питање колико си се пре крштења духовно спремао за ту велику Св. Тајну. По ономе шта си после тога радио, рекао бих да си се крстио само да би био крштен. Покушаћу да ти кроз неколико савета помогнем како да победиш блудну страст у теби јер видим да стално БЛУД наглашаваш, како да ти је то неки успех у животу. Док не пронађеш неког врло искусног духовника који ће ти помоћи ево неколико савета које надам се нећеш као и ово до сада започети па се вратити на оно што ти је “слађе”. 1. Уздржавај се у јелу и пићу и спавај на тврдом.
2. Никада не призивај у сећање телесне грехе које си раније чинио.
3. Покушај да избегаваш присне контакте, шале и додире са лицима супротног пола.
4. Моли се Господу да те избави од блудних помисли.
5. Уздржавај се од “слатких” жеља страхом од будућих казни после смрти.
6. Осењуј се крсним знаком и нека ти то буде оруђе за одбацивање блудних и похотних жеља у твом срцу.
7. Чешће мисли на смрт.
8. Чешће се исповедај и све откри свештенику без стида. Јер кад се не стидиш да радиш лоше, немој да се стидиш да то исповедиш.
9. Бави се физичким радом немој да лењствујеш и дочекај крај дана уморан.
10. Читај св. Писмо и Свете Оце.
11. Обуздавај вид и слух од свега што узбуђује блудну страст (разне фотографије, нечисте књиге, филмове, разуздане разговоре итд.) Ако пробаш да се на овај начин чуваш, видећеш како је лепше живети.
Искрено се покај за све што си до сада урадио и не бој се Господ је милостив. Сети се само да је и разбојнику који је разапет са Њим на крсту опростио све кад се искрено покајао.
С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.