Teroristički napad na koptsku crkvu u Kairu

KAIRO – U današnjoj eksploziji u koptskoj katedrali u Kairu ubijeno je najmanje 25 osoba, većinom žena, a ranjeno je 49, izvestila je egipatska državna televizija. Bezbednosni izvori rekli su Rojtersu da je među ubijenima i najmanje šestoro dece.

Niko još nije preuzeo odgovornost za eksploziju, mada pristalice Islamske države pozdravljaju napad na društvenim mrežama, navodi britanska agencija. Naprava koja je sadržala oko 12 kilograma TNT eksploziva detonirana je u blizini strane katedrale koja je rezervisana za žene, naveli su bezbednosni izvori.

„Eksplozija se dogodila u trenutku kada nas je sveštenik pozvao da se pripremimo za molitvu”, rekao je Emad Šukri, koji se nalazio u katedrali kada je eksplozija ođeknula.

Egipatska agencija MENA navodi da je napadač postavio bombu u kapeli u blizini spoljnog zida Katedrale svetog Marka, gde se nalazi i sedište Egipatske pravoslavne crkve i njenog duhovnog lidera Tavadrosa Drugog, prenosi AP.

Američka agencija navodi da današnja eksplozija ima obeležja napada islamskih ekstremista koji se bore protiv vlade predsednika Abdel-Fataha el-Sisija.

El-Sisi je, kao ministar odbrane, u julu 2013. predvodio svrgavanje islamističkog predsednika Mohameda Morsija, a islamski ekstremisti su, kao odgovor, počeli talas napada na bezbednosne snage i hrišćane.

Današnja eksplozija je drugi poguban napad koji je izveden u egipatskoj prestonici u protekla dva dana, nakon što je u petak šest policajaca ubijeno u dvostrukom bombaškom napadu u Kairu za koji je odgovornost preuzela grupa koju vlasti sumnjiče da je povezana sa zabranjenim pokretom Muslimanska braća.

 

Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/369792/Eksplozija-u-koptskoj-crkvi-u-Kairu-najmanje-25-poginulih

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *