Терористички напад на коптску цркву у Каиру

КАИРО – У данашњој експлозији у коптској катедрали у Каиру убијено је најмање 25 особа, већином жена, а рањено је 49, известила је египатска државна телевизија. Безбедносни извори рекли су Ројтерсу да је међу убијенима и најмање шесторо деце.

Нико још није преузео одговорност за експлозију, мада присталице Исламске државе поздрављају напад на друштвеним мрежама, наводи британска агенција. Направа која је садржала око 12 килограма ТНТ експлозива детонирана је у близини стране катедрале која је резервисана за жене, навели су безбедносни извори.

„Експлозија се догодила у тренутку када нас је свештеник позвао да се припремимо за молитву”, рекао је Емад Шукри, који се налазио у катедрали када је експлозија ођекнула.

Египатска агенција МЕНА наводи да је нападач поставио бомбу у капели у близини спољног зида Катедрале светог Марка, где се налази и седиште Египатске православне цркве и њеног духовног лидера Тавадроса Другог, преноси АП.

Америчка агенција наводи да данашња експлозија има обележја напада исламских екстремиста који се боре против владе председника Абдел-Фатаха ел-Сисија.

Ел-Сиси је, као министар одбране, у јулу 2013. предводио свргавање исламистичког председника Мохамеда Морсија, а исламски екстремисти су, као одговор, почели талас напада на безбедносне снаге и хришћане.

Данашња експлозија је други погубан напад који је изведен у египатској престоници у протекла два дана, након што је у петак шест полицајаца убијено у двоструком бомбашком нападу у Каиру за који је одговорност преузела група коју власти сумњиче да је повезана са забрањеним покретом Муслиманска браћа.

 

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/369792/Eksplozija-u-koptskoj-crkvi-u-Kairu-najmanje-25-poginulih

Comments are closed.