NASLOVNA » Mišljenja na savremene teme, PITANJE PASTIRU » Tehnika bržeg čitanja ili pamćenja

Tehnika bržeg čitanja ili pamćenja

Pitanje:
Poštovani, Interesuje me šta Vi mislite (odnosno, da li postoji neki stav Pravoslavne crkve) o seminarima kojima se pospešuje brzina čitanja, pamćenja, učenja… i sl.
Naime to su seminari koji traju 2-3 dana i na kojima se, ustvari, usvajaju određene jednostavne metode i tehnike uz pomoć kojih se za jako kratko vreme uspe, recimo, čak udvostručiti brzina čitanja, ili npr. zapamtiti i ponoviti niz od jako velikog broja podataka.
Program za kreativno učenje se održava u saradnji sa Mensom Srbije i postoji već tridesetak godina a sada počinje da se primenjuje još u vrtićima gde se kod dece pospešuje kreativno razmišljanje, pamćenje i sl.
Ono što me interesuje je da li su te metode „bezopasne“ tj. da li je u redu da se odslušaju ovakvi seminari (bilo da su deca ili studenti u pitanju) ? Unapred hvala,
N.N


Odgovor:
Pomaže Bog, Tehnika bržeg čitanja ili boljeg pamćenja ne može, sama po sebi, biti loša. Kao što ne može biti štetno brže kucanje na tastaturama, brže rešavanje matematičkih zadataka i td. Verujem da pedijatri i psiholozi vode brigu o tome koliko se deca u najranijem uzrastu mogu time opterećivati. Ako je vaše dete u pitanju, konsultujte stručne osobe za razvoj intelektualni napredak deteta.
Pozdrav o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *