TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
DRUGI DEO
 
H R I Š Ć A N S T V O
 
I. NATPRIRODNA ILI OTKRIVENA – HRIŠĆANSKA RELIGIJA
 
Za razliku od prirodnih religija, koje su delo čoveka, natprirodna Hrišćanska religija je delo samoga Boga; do te religije čovek nije došao svojim umom nego mu je ona data u natprirodnom Božjem Otkrivenju, koje je svoj vrhunac i punoću dostiglo dolaskom u svet i ovaploćenjem Sina Božjeg, Gospoda Isusa Hrista.
 
ZNACI NATPRIRODNOG OTKRIVENJA
 
Natprirodno Hrišćansko Otkrivenje nosi u sebi sve odlike svoga tvorca i davaoca: Boga. Jer sva sadržina to ga Otkrivenja dolazi posredno ili neposredno od Boga. Otuda, svojstva Božja i sačinjavaju znake natprirodnog Otkrivenja.
Kao učenje, Hrišćansko natprirodno Otkrivenje odlikuje se od ostalih učenja time što se u njemu ogleda sva božanska Istina i božanska sila, božansko dejstvo i Božje stvarno prisustvo. Po rečima Apostola Pavla: „Vera naša (hrišćanska) nije u mudrosti ljudskoj, nego u sili Božjoj“; ona je „dokaz Duha Svetog i sile“ (1.Kor.2,4-5). Ta sila Božja naročito se dokazuje u čudima, kojih je natprirodno Otkrivenje puno, a najviše pak ona se po kazala i projavila u Ličnosti i delima Sina Božjeg, Bogočoveka Isusa Hrista, u Njegovom ovaploćenju (ili očovečenju), životu i radu na zemlji, krštenju, preobraženju, stradanju, vaskrsenju iz mrtvih, vaznesenju na nebo, silasku Duha Svetog na Apostole, davanju božanske nauke i osnivanju Crkve Hrišćanske na zemlji.
O izvorima i učenju Hrišćanskog natprirodnog Otkrivenja Božjeg, ili drugim rečima o učenju Hrišćanske Crkve, što je isto, govori se u daljim delovima ove knjige.

Jedan komentar

  1. Snežana

    hvala

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *