NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
O TAJNI SVEŠTENSTVA
 
Sveštenstvo je sveta tajna u kojoj Duh Sveti kroz molitvu i polaganje ruku od strane episkopa za vreme svete Liturgije daje pravilno izabranome licu blagodat za vršenje svetih tajni i rukovođenje stada Hristovog u veri i pobožnosti.
O takvoj prirodi tajne sveštenstva svedoči ap. Pavle kada pastirima Crkve Efeske kaže: „Pazite, dakle, na sebe i na sve stado, u kome vas Duh Sveti postavi za episkope, da pasete Crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom“.[1] I još: „Tako da nas drže ljudi kao sluge Hristove i vršitelje tajni Božjih“.[2]
Postoje tri glavna stepena sveštenstva: episkopski, prezviterski i đakonski.
Episkopski čin je najglavniji, jer episkop ima punoću blagodati sveštenstva. On ne samo da ima pravo da vrši sve svete tajne, i da osvećuje sveto miro, nego ima vlast da putem rukopoloženja daje i drugima blagodat za vršenje svetih tajni. Episkop je u svojoj oblasti (eparhiji) vrhovni sveštenoslužitelj, vrhovni učitelj vere i vrhovni starešina nad svima hrišćanima.
Prezviterski ili sveštenički čin je niži od episkopskoga i u potpunoj zavisnosti od ovog. Sveštenik dobija od episkopa pravo i vlast da vrši svete tajne i da duhovno rukovodi pastvu. Sveštenik ne može vršiti ni tajnu posvećenja (rukopoloženja) sveštenika, ni osvećenje mira, ni osvećenje antiminsa.
Đakonski čin je najniži. Đakon je samo pomoćnik episkopu i svešteniku pri vršenju svetih tajni i bogosluženja, osobito svete Liturgije.
O vlasti episkopa govori Apostol: „3ato te ostavih u Kršu, da popraviš što je nedovršeno i da postaviš sveštenike po svima gradovima“.[3] I još: „Ruku brzo ne meći ni na koga“.[4] Dela, Apostolska svedoče da su sveti Apostoli sami izabrali i rukopoložili prvih sedam đakona[5] i prezvitere i episkope u svakoj Crkvi[6].
 


 
NAPOMENA:

  1. D.Ap.20,28.
  2. 1.Kor.4,1.
  3. Tit.1,5.
  4. 1.Tim.5,22.
  5. D.Ap.6,1-7.
  6. D.Ap.14,23; 20,28.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *