NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

TAJNE VERE I ŽIVOTA (OSNOVNO BOGOSLOVLJE)

 

Prof. Velimir Hadži-Arsić

TAJNE VERE I ŽIVOTA
(OSNOVNO BOGOSLOVLJE)
 
3. ISUS HRISTOS – ISTINITI BOGOČOVEK
 
Istine da je Isus Hristos istiniti Bog i istiniti čovek slivaju se opet u jednu istinu: Isus Hristos je istiniti Bogočovek. Ali, iako istiniti Bog i istiniti čovek, Isus Hristos je ipak jedno lice, jedna Ličnost, ne dva lica niti dve ličnosti. Iako su u Njemu dve prirode: božanska i čovečanska, On ni u kom smislu ne predstavlja sobom dva posebna lica već jedno jedino, i to – Božansko lice, Lice (ili Ipostas) Boga Logosa, koji je u svoju Božansku ličnost primio čovečansku prirodu. Po suštini božanska i čovečanska priroda razlikuje se beskrajno i neizmerno. Ali se bogočovečansko čudo Hristove Ličnosti baš u tome i sastoji što su ove dve beskonačno različite prirode sjedinjene ličnošću Logosa u nedeljivo jedinstvo.
Novozavetno otkrivenje rečito pokazuje da Bogočovek uvek oseća i saznaje sebe kao jedno lice. U svima događajima Bogočovekovog života, iza svih čudesa njegovih stoji, kao tvorac i izvršitelj njihov, jedna i ista ličnost ovaploćenog Boga Logosa. Isto tako iz svake Bogočovekove misli, osećanja, reči, zrači jedna i ista ličnost. Ali ovo jedinstvo Bogočovekove Ličnosti ni u kom slučaju ne uništava razliku koja uvek postoji između Božanske i čovečanske prirode u Njemu.
Apostoli jednodušno osećaju, saznaju i ispovedaju da je Bogočovek jedna jedina ličnost, nedeljiva i neizmenljiva. Nikada, nigde, ni u čemu oni ne dele Bogočoveka u dva bića, ili u dve ličnosti, ili u Isusa čoveka i u Isusa Boga. Jedan je Isus i postradao i vaskrsao; nije jedan Isus umro a drugi vaskrsao. Celokupno svedočanstvo svetih apostola se svodi na tvrđenje, da je to jedna ista i istovetna ličnost.[1] U Isusu Hristu „obitava sva punoća Božanstva telesno“.[2] To najočiglednije pokazuje da je On savršeni Bog i savršeni čovek, tj. Bogočovek. Celokupna tajna hrišćanske vere izražena je rečima: Bog se javi u telu,[3] tj. Bog se javi kao Bogočovek. O tome jedinstvu Ličnosti Bogočoveka Hrista govore šest članova Simvola vere, od drugog do sedmog.
Kao Bogočovek Isus Hristos je otkrio i tajnu Boga i tajnu čoveka i potpuno i savršeno rešio i problem Boga i problem čoveka. Zato je Bogočoveštvo Hristovo – temelj Hrišćanstva. Preporod, osvećenje i spasenje čoveka i sveta nalazi se u Bogočoveku.
 


 
NAPOMENA:

  1. D.Ap.2,32; sr. 2,22-24; 3,13-16; 5,30-32; Jn.1,14; sr. Mt.16,16; Flb.2,6-8; Jn.1,14.
  2. Kol.2,9.
  3. 1.Tim,3,16.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *